Zürichben sokkal jobb élni, mint Brazzaville-ben

Vágólapra másolva!
A svájci Zürich vezeti a listát egy új tanulmányban, amely az életszínvonal szempontjából rangsorolta a világ nagyvárosait. A többek között gazdasági, szociális és politikai szempontokból összeállított 215-ös listán az iraki főváros, Bagdad a 213. helyen áll.
Vágólapra másolva!
A cégvezetők szerint Zürichben a legjobb az élet/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020311acegvezetok.htmlOlvassa el a tavalyi listáról írt cikkünket!

A tanulmányt készítő Mercer Human Resource Consulting 39 kritérium alapján rangsorolta a világ nagyvárosaiban az életszínvonalat, írja a Reuters. A tavaly és tavalyelőtt is első helyezett Zürich bizonyult idén is a legideálisabb városnak a tanulmány szerint. A második helyet Bécs és Vancouver közösen birtokolja, sorban utánuk pedig Genf és Sydney következik.

A lista ötödik helyén is holtverseny alakult ki, méghozzá öt város között: Auckland, Koppenhága, Frankfurt, München és Bern azonos pontszámot ért el.

A lista készítői New Yorkot vették alapnak, 100 ponttal. New York az idei - 2002 szeptembere és novembere között készített - listán a 44. helyen áll. Ehhez képest Zürichnek 106,5 pontja, a listát záró Brazzaville-nek pedig 28,5 pontja lett. Az Egyesült Államokban San Francisco kapta a legtöbb pontszámot, így a 20. helyre került.

Amerikai valóság: bérek az USA-ban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030226nincsen.html

A lista utolsó 20 helyén 17 afrikai város szerepel, a 215. helyen Brazzaville mellett a Közép-afrikai Köztársaságban található Bangui van. A gyengébb életszínvonallal illetett városok közül Havanna a 189., Új-Delhi a 162., Jeruzsálem a 126., Rio de Janeiro a 108., Isztambul a 91., Athén pedig a 79. helyre került.

New Yorkot megelőzve Amszterdam a 10., Tokió a 26., London pedig a 39. helyre került, míg Los Angeles az 53., Róma pedig a 66. lett idén.