Továbbra is borúlátók az európai cégvezetők

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti feldolgozóipar Reuters kezelte beszerzőimenedzser-indexe januárban 49,3 pontra javult a decemberi 48,4 pontról. Ez még elmarad ugyan a növekedést jelző 50 ponttól, de az előzetes becsléseket meghaladta - adta hírül a Bloomberg hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A mutatót megemelte, hogy a termelés kissé gyorsabban nőtt a decemberinél, illetve a megrendelések szerényen gyarapodtak a decemberi visszaesés után. Az adatot azonban erősen rontotta a foglalkoztatás további gyors csökkenése és a beszerzések változatlanul meredek visszaesése, ami további kapacitáscsökkentésre utalt az övezet átlagában.

Európa gazdasága stagnál, amit jelez az is, hogy Németország, a régió legnagyobb gazdasága az előző héten csökkentette az idei évre vonatkozó gazdasági növekedés előrejelzését 1 százalékra. A német beszerzőimenedzser-index még mindig a feldolgozóipari ágazat visszaesését jelezte januárban, bár 48,3 pontra javult a decemberi 47 pontról. A mutatót elsősorban az új megrendelések almutatója javította.

A francia feldolgozóipar beszerzőimendzser-indexe januárban a változatlanságot jelző 50 pontra emelkedett a decemberi, még visszaesést jelző 48,7 pontról.

Az olasz beszerzőimenedzser-index öthavi csúcsra emelkedett januárban, 51,4 pontra a decemberi 51,1 pontról. Az olasz mutató tizenkettedik hónapja javul.

Az elemzők várakozásai szerint a szerény javulásra utaló feldolgozóipari beszerzőimenedzser-indexek nem lesznek hatással a kamatszintre. Az utóbbi időben egyes Európai Központi Banki vezetők, köztük Ernst Welteke, a német Bundesbank elnöke, arról beszéltek, hogy az euró felértékelődése ugyan jó az infláció ellen, de ha folytatódik, akkor kárt okozhat a kivitelnek és a gazdasági növekedésnek.