Nem várt optimizmus a cégvezetők körében

Vágólapra másolva!
A szokásos januári visszaesés helyett 5,9 százalékponttal, 50,2 pontra emelkedett januárban a Beszerzési Menedzser Index (BMI) értéke - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Üzleti jelentések című kiadványában. A társaság szerint a feldolgozóipari teljesítmény szokásos, év leji visszaesése később jelentkezik és enyhébb lesz, mint az előző években.
Vágólapra másolva!

A termelési index értéke 10,5 százalékponttal haladta meg a decemberi értéket és 51,5 pont volt a tavaly januári a 48,5 pont után. A jelentés szerint a válaszadó vállalatok közel harminc százalékánál nőtt a kibocsátás januárban. Az ágazatok közül a faiparban, a vegyiparban és a gépiparban nőtt a termelés, a többi iparágat csökkenés jellemezte, amelyek közül a textilipar visszaesése volt a legnagyobb.

Makro/uzletinegyed/makro/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata.

A vállalatok külpiaci tevékenységét jellemző indexek is növekedést jeleztek. Az importmennyiségi index januárban 54,5, az exporté 54,0 pont volt; a behozatal 10,1 százalékponttal, a kivitel 2,4-gyel nőtt egy hónap alatt.

A foglalkoztatási index januárban 46,5 pont volt, 1 százalékponttal több, mint decemberben, vagyis az alkalmazottak száma, bár alacsonyabb ütemben, de tovább csökkent. Növekedés egyedül a kohászati vállalatoknál volt tapasztalható, 55,6 pontos indexérték mellett.

Van egy új barátnőm/uzletinegyed/peugeot/20030129vanegy.htmlA nők többsége imád beszélgetni: egy esemény számukra a verbális megerősítéstől lesz élmény. (x)

Az ágazatok szerinti Beszerzési Menedzser Indexek változatos képet mutatnak: az élelmiszeriparban, a textiliparban és a nem fém ásványi termékek iparágban visszaesés tapasztalható, míg a gépipart stagnálás körüli állapot jellemzi. A többi ágazat növekedést mutat.

A központi körzetben, Észak-Magyarországon és a Dél-alföldön csökkent a regionális BMI értéke havi összevetésben, míg Észak-Alföldön és a dunántúli régiókban nőtt a cégvezetők optimizmusa.