Bankokat bírságolt a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Erste Bank Hungary Rt.-t tízmillió, míg a Citibank Rt.-t ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezi - közölte a felügyelet a Magyar Tőkepiac szerdai számában.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF közleményében nem indokolta az Erste Bankra kirótt bírság okát, de kiemelte, hogy az a Magyar Nemzeti Bank javaslatára történt. A határozat ellen fellebbezni nem lehet, felülvizsgálatot a bíróságon lehet kérni a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül.

A Citibank esetében a PSZÁF a banknál folytatott vizsgálat során tapasztalt hiányosságok miatt szabta ki a bírságot. A felügyelet egyúttal kötelezi a bankot ügyvezetési módszereinek megváltoztatása keretében arra, hogy a felügyelő bizottság folyamatosan tegyen eleget a jogszabályban előírt, különösen a pénzügyi jelentések ellenőrzésére és a belső ellenőrzési szervek irányítására vonatkozó feladatainak.

A felügyelet kötelezi a bankot megfelelő mértékű céltartalék képzésére, illetve értékvesztés elszámolására a vizsgálati jelentésben leírtak figyelembe vételével. További kötelezettség még, hogy a hitelszerződésekkel kapcsolatos nyilvántartásai minden esetben maradéktalanul feleljenek meg a hatályos jogszabályok magyar nyelvűségre vonatkozó követelményeinek.