<P>A U.S. Steel megvette a Kassai Vasművet</P>

Vágólapra másolva!
A Kassai Vasmű Rt. (VSZ) részvényeseinek közgyűlésén csütörtökön szentesítették a vállalat kohászati részlegének eladását a U. S. Steel amerikai konszernnek. A cég más néven kezdi újra a tevékenységét.
Vágólapra másolva!

A közgyűlésen jelenlevő, 13 és fél millió részvényt birtokló tulajdonosok 99,98 százaléka az U.S. Steel-akvizíció mellett szavazott.

Az eladott vagyonrész összértéke meghaladja a 23 milliárd szlovák koronát (495,5 millió dollár), és a 16 milliónál több részvény 82,23 százalékát teszi ki.

Az előző kormány kedvezményezettje, az Alexander Rezes nevével jegyzett magánosítói csoport a csőd szélére sodorta a szlovák acélipar legnagyobb létesítményét, a VSZ-t, amely adósságainak egy részét már törlesztette, de ez év szeptember végén az adósságállomány még mindig 411 millió dollárt tett ki.

A nevétől is megváló "egykori" Kassai Vasmű a tranzakció befejezése és a kohászati részleg átadása után a U. S. Steel vállalásainak jóvoltából hiteltartozás és adóhátralék nélkül, megfelelő tőke birtokában kezdheti újra tevékenységét.

A Kassai Vasmű a Diósgyőri Acélművek (DAM) Rt. meghatározó tulajdonosa.

(MTI)

Korábban:

Stratégiai befektető a Kassai Vasműben
(2000. szeptember 29.)