Népszavazást kezdeményeznek a kéményseprők

kéményseprő, kéményseprők
Budapest, 2009. október 13. Sugár Gábor kéményseprő, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. kerületi kirendeltségének vezető-helyettese áll egy tisztítókefével kezében egy lakóház tetején a főváros VII. kerületében, a Kertész utcában. A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van felújításra szoruló, kritikus állapotban. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A könnyelműen és elhamarkodottan vállalt ingyenesség ára emberéletekben lesz mérhető, ha a kormány ragaszkodik a kéményellenőrzések és egyúttal a kéményseprők létszámának drasztikus csökkentéséhez. A kéményseprők népszavazást kezdeményeznek, hogy az állam törvényben garantálja a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását.
Vágólapra másolva!

Pogácsás Tibor államtitkár a tavaly március 18-án az azóta már megszületett kéményseprő-ipari törvény általános vitáján kiemelte: a cél a kéményseprő-ipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme és a vagyonbiztonság érdekében, az új szolgáltatási rendszer pedig a kéményseprő szakmunkásoknak, mestereknek is kedvez, hiszen az ő szaktudásukra, tapasztalataikra a továbbiakban is szükség lesz.

Varga Lajos és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondta, hogy a kormány a törvényjavaslattal továbbra is megteremti a munkahelyeket ezeknek a szakembereknek, biztosítja megélhetésüket és kérte az országgyűlést, hogy támogassák a lakosság számára az ingyenes kéményseprő-ipari szolgáltatás bevezetését, és azt, hogy a kéményseprő szakmában dolgozók számára stabil munkahelyek maradjanak.

Egyre kevesebben vannak

Az elmúlt egy évben a kéményseprők létszáma egyre csökken. A törvényjavaslat indoklásában még 1350 főt jelölt meg a Belügyminisztérium, majd mire megszületett a törvény,

már csak 947 fő státuszára adott engedélyt a belügyminiszter

– mondta Vámos Csaba a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Ezt követően 450 fő számára hirdetett meg állást

az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A beérkezett 750 pályázóból valójában mindössze 250-300 főt kívánnak alkalmazni.

A csendes gyilkos támadni fog

A drasztikus létszámcsökkentés egyetlen oka a feladatcsökkentés lehet, hiszen ilyen kevés szakemberrel nem lehet ellátni a jelenlegi feladatot. Ez tehát azt jelenti, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy az ingyenességért cserében már csak jóval ritkábban jár ellenőrizni a kéményseprő, még ha ez halálos tragédiákhoz is vezet majd. A szakma életveszélyes döntésnek tartja a kéményellenőrzések ritkítását.

Egyre kevesebb a kéményseprő, veszélyekkel jár, ha ritkul az évenkénti ellenőrzések száma Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A kéményseprők a társadalom támogatását fogja kérni,

népszavazást kezdeményeznek azért, hogy az állam törvényben garantálja

a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását - közölte Vámos Csaba.