Szeptemberben az agrárgazdaságé lesz a főszerep: Jön a 79. OMÉK!

Vágólapra másolva!
Az agrárgazdaság népszerűsítése, a fiatalok megszólítása és a szakmaiság kerül az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár középpontjába idén, melyet 79. alkalommal rendeznek meg 2019. szeptember 26-29. között Budapesten, a HUNGEXPO területén. Kicsiknek és nagyoknak, elhivatottaknak és pályakeresőknek is egyaránt remek szórakozást nyújt majd a rendezvény változatos programjaival.
Vágólapra másolva!
Forrás: Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

Szeptember végén, 26-tól 29-ig a Hungexpo területén ismét az agrárgazdaságé lesz a főszerep. Idén 79. alkalommal rendezik meg ugyanis az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, ahol ezúttal kiemelten fontos szerepet kap a szakmaiság. Így az első napon a kiállítók rengeteg előadáson, találkozón, konferencián vehetnek részt, amely során a legnagyobb piaci szereplők osztják meg az elmúlt egy-két év szakmai tapasztalatait. Olyan partnerek jelennek meg a rendezvényen, mint az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és mellettük még sok más szakmai szervezet, akik hasznos tudással tudnak szolgálni az érdeklődőknek. Természetesen nem csak az első napon lesz lehetőség szakmai tapasztalatcserére, ezek a kiállítás teljes ideje alatt zajlanak majd, de kiemelten a csütörtöki és a pénteki napon lesznek ilyen jellegű események.

A kiállítók jelentkezése

A szervezők augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését. Az ehhez szükséges jelentkezési lapot a rendezvény honlapján, https://omek.amc.hu oldalon érhetik el.

Magyarország legnagyobb tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényén fókuszba kerül az ágazat digitalizációja is, hiszen a bolygónk jövője a kiegyensúlyozott és fenntartható élelmiszerellátáson is múlik. Ehhez pedig a precíziós gazdálkodás lehet az út, amelyre egyre többen állnak át, hogy lépést tudjanak tartani az igényekkel. A klímaváltozás és a globális trendek miatt sokan alkalmazzák a digitális technológiákat a mezőgazdaságban is, hogy hatékonyabbá tegyék a termelést és a feldolgozást. A robotika vagy a drónok használata egyáltalán nem idegen az ágazattól, ezekre is láthatnak példát az érdeklődők az OMÉK-on.

Ahhoz pedig, hogy még többen alkalmazzák ezeket a technológiákat, a digitálisan képzett emberi erőforrásra is szükség van. Ezért is nagyon fontos, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a pályát, így az ő megszólításuk is hangsúlyba kerül az idei kiállításon. Mivel a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is munkaerőhiánnyal küzd lényeges, hogy a pályaválasztás előtt állók figyelmét felhívják arra, hogy ez egy stabil életpályát nyújtó ágazat, ráadásul a munkakörülmények is 21. századiak. Nekik kedvezve a programok között a szakmai előadások mellett koncertek is helyet kaptak. A nyitónapon az OMÉK nagyszínpadán a Csík Zenekar nyújt majd szórakozást, szeptember 27-én pedig a Retro Rádió DJ Partyja fokozza a hangulatot. Szeptember 28-án Király Viktor ad nagykoncertet, az OMÉK utolsó napján, szeptember 29-én pedig a Magna Cum Laude zenekar tart majd hatalmas bulit.

Forrás: Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

Az eseményen nemcsak a hazai mezőgazdasággal ismerkedhetnek meg az emberek, hanem Marokkóéval is, a gasztronómiájával egyetemben. Ő ugyanis idén a rendezvény partnerországa, így lehetőség nyílik a két ország közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére, és az ország élelmiszer különlegességeinek tanulmányozására is.

Természetesen a rendezvény nemcsak a nagyoknak kedvez, a kicsik számára is kiváló programlehetőség. Olyan digitális eszközöket, robotokat, drónokat és automatizált berendezéseket mutatnak be az eseményen, amelyek mindenki érdeklődését felkelthetik.

Az idei rendezvény újdonsága, az Élménygazdaság pedig a három legfiatalabb generáció (általános iskola alsó tagozat, általános iskola felső tagozat, középiskola) szórakoztatására és edukációjára szolgál. Ez tulajdonképpen egy minifarm, ahol igyekeznek élményeken keresztül bemutatni a három fő ágazatot, a földművelést, állattenyésztést és élelmiszer feldolgozást, főként a jövőbemutató technikai megoldások szemléltetésével. A hazai őshonos állatokat, mint a racka juh, szürkemarha vagy mangalica is testközelből ismerhetik meg a fiatalok az állatsimogatónak köszönhetően.

Forrás: Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.

A látogatók persze éhen sem maradnak, a Gasztro Passzázson - a pavilonokat összekötő gyalogúton - minőségi étel- és italkínálatból válogathatnak a vásár történetében először. Ráadásul a finom falatokat kellemes dallamok mellett fogyaszthatják el az érdeklődők, de vásári programok és hívogató kültéri bútorok is szolgálják majd a látogatók kényelmét és kikapcsolódását.

Szakmailag elhivatottak, érdeklődők, pályaválasztás előtt állók és családi kikapcsolódást keresők számára is kiváló programlehetőség tehát a 2019. szeptember 26-29. között megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, hiszen a tájékozódás mellett izgalmas és érdekes programokon, bemutatókon keresztül ismertetik meg kicsiket és nagyokat az ágazattal, és annak modern oldalával.

Jegyárak

Normál napi jegy: helyszínen 1 200 Ft/ online elővételben 1 000 Ft
Diák jegy (14 év felett, diákigazolvánnyal) / Nyugdíjas jegy: 500 Ft
Családi jegy (min. egy felnőtt + min. egy 18 év alatti gyermek, szombat és vasárnap érvényes): 1 000 Ft


A belépés ingyenes:
14 év alatti gyermekeknek
Diákcsoportoknak (10 fő felett) + 1 fő kísérőnek előregisztrációval

Tématámogatás. Készült az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Forrás: Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft.