Jól járnak a Városligethez közeli ingatlanok tulajdonosai

Vágólapra másolva!
A Liget Budapest Projekt gazdasági hatásai.
Vágólapra másolva!

Mérföldkőhöz érkezett a Liget Budapest Projekt. A 2011-ben indult beruházás előkészítő munkálatai befejeződtek, a projekt a megvalósítási szakaszba lépett. Idén már számos fejlesztés elkezdődött, 2018-tól pedig már az új múzeumok is épülnek, hogy 2020-ra egy élhetőbb, a mostaninál jóval zöldebb és vonzó intézményekkel gazdagabb Városligetben gyönyörködhessünk.

A Liget Budapest Projekt különlegessége, hogy kedvező hatásai nem csak a zöldfelületek megújításával, illetve kulturális és rekreációs fejlesztések megvalósításával jellemezhetőek, hanem azzal is, hogy nemzetgazdasági szinten megtérülő, pozitív hatásokat generál.

A KPMG által készített, a Liget Budapest Projekt elemeit összetetten vizsgáló hatástanulmány megállapítása szerint a nemzetgazdasági szinten megjelenő többletbevételek kiegyenlítik a beruházási költségeket, vagyis a projekt 10-15 éves időtávon megtérül. Mindemellett a projektnek fontos közösségformáló ereje is van, hiszen Budapesten nem létezik hasonló összetételű kulturális és turisztikai intézmény együttes, ezért a Városliget szerepe a helyi közösség számára is jelentősen felértékelődik.

De miben mérhető még ez a megtérülés? Fontos kapcsolat figyelhető meg egy város gazdasági teljesítménye és kulturális felkészültsége között. A múzeumok, interaktív kiállítóterek ereje nemcsak az ott bemutatott műkincsekben és gyűjteményekben rejlik, társadalmi szerepük is sokrétű. Az oktatás forrásaként növelik a helyi közösségek erejét, lokális motorként a fejlődés kulturális katalizátorai, hatásukkal a nekik helyet adó városok attraktivitása hazai és nemzetközi szinten is nő, emellett vonzzák a szakképzett munkaerőt. Egy ilyen léptékű, 250 milliárd forintos beruházás jelentős hazai keresletet generál, elősegíti a GDP illetve az adóbevételek növekedését is.

Fellendülő turizmus

A fejlesztés összetett jellege közvetlen és közvetett hatásokkal is fog járni a Budapestre és Magyarországra látogató turistákra nézve. A magas kultúrát kereső utazók számára a Liget újjászülető muzeális létesítményei új alapot teremtenek egy potenciális látogatás tervezéséhez és szervezéséhez. Az intézmények családi orientációja pedig újra pozícionálja majd Budapestet, mint a családdal utazók számára ideális desztinációt.

A zöldfelületeiben is rehabilitált Liget elsőként a belföldi látogatók számára jelent majd vonzerőt, ami nagyon fontos a hazai turizmus jelenleg tapasztalható fellendülése szempontjából. A múzeumok nemcsak a magas kultúra fogyasztók számára lesznek érdekesek, hanem azon, úgynevezett kulturális tér fogyasztók számára is, akik városlátogatásaik során az adott település ikonikus tereit és épületeit keresik fel elsősorban. Ebben a körben benne van a jelenlegi kereslet minden csoportja, azok is, akik eddig a Városligetre, mint érdekes ámde leromlott állapotú kulisszára tekintettek.

A megújult Liget méreténél és összetettségénél fogva arra is képes lesz, hogy tartózkodási időt növeljen, azaz, hogy arra ösztönözze a látogatókat, hogy még egy éjszakát a városban töltsenek, hiszen annyi új helyszínt lesz érdemes felkeresni a Ligetben. Számítások szerint közel 1 millióval több vendégéjszakára lehet számítani a projektnek köszönhetően.

Ez kedvező hatással lesz a bevételekre is, hiszen a hosszabb tartózkodás összességében növelni fogja a vendégek költését. A költés növekedést abban a tekintetben is figyelembe kell venni, hogy a Liget, mint egyedi, szabadidős-kulturális komplexum azon látogatókat is újra a város felkeresésére ösztökélhet, akik már jártak Budapesten.

Jól járnak a Városliget melletti ingatlan tulajdonosok

Az átfogó városfejlesztési projektek nemcsak a térképeket rajzolják át gyökeresen, hanem jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre is. Számos külföldi és hazai példa bizonyítja, hogy a környezet javításának céljával megvalósított nagyszabású közberuházások az érintett városrészek felértékelődését okozzák. A Corvin-negyed, a IX. kerület középső részének átalakulása, az V. kerület megújítása, a VII. vagy éppen a VIII. kerület belső részeinek funkcióváltásai jól mutatják, hogy a komplex város rehabilitációs programok hatásai soha nem állnak meg a tervezési területek határainál. Természetes tehát, hogy a Liget Projekt is jelentős hatást gyakorol majd a Városliget vonzáskörzetére. A térségben a kereskedelmi intézmények a megváltozó kereslethez igazodva ‒ minőségi javulás mellett ‒ funkcióváltáson is keresztülmennek. Megnő a kereslet a használt lakások iránt, ami felújításokat, idővel pedig akár teljes tömb rehabilitációkat eredményez. Ennek következtében egész házak utcák értékelődnek fel. Színesedik a kulturális és gasztronómiai kínálat, hotelek és egyéb kereskedelmi szálláshelyek jelennek meg.

A korábbi budai rozsdaövezet beruházásait ‒ a MOM vagy a Millenáris környékét ‒ elnézve látható, hogy milyen típusú fejlődést jelent ez: a Lövőház utca például egy ipari terület mellékutcájából rövid idő alatt kulturális, gasztronómiai, szabadidős funkciójú közösségi térré vált. A Liget Budapest Projekt közvetlen környezetében is hasonló jelenségek mehetnek majd végbe, további beruházókat vonzva a területre, ami a környező ingatlanok felértékelődésében is megmutatkozhat. Emellett várható némi átrendeződés a tulajdonosi és lakáshasználói körben is, hiszen az ilyen a kulturális, családbarát és gasztrofunkciók vonzzák a fiatal, magas szintű városi élményeket aktívan kereső családokat. A Városliget átalakulása, a zöld felület arányának növelése, a parkban megvalósított fejlesztések, illetve a kikapcsolódási lehetőségek növelése a Városligetet körülölelő kerületek felértékelődését fogja eredményezni.