Kérjük, érintse mobiltelefonját a kártyaleolvasó terminálhoz!

Vágólapra másolva!
Mobilfizetés gyorsan, biztonságosan - MKB Pay
Vágólapra másolva!
Forrás: MKB Bank

Az okostelefonnal történő fizetés hamarosan Magyarországon is természetes és gyakran alkalmazott fizetési megoldássá válik – vélik az MKB Bank szakértői. Az érintéses bankkártyás fizetés igen népszerű hazánkban, s a növekvő lehetőségekkel párhuzamosan egyre nyitottabbak a felhasználók arra, hogy mindezt bankkártyájuk helyett okostelefonjaikkal tegyék meg. A trendet kihasználva az MKB Bank is létrehozta saját mobilfizetéses platformját: az MKB PAY szolgáltatással bővítette kínálatát. Az applikációnak köszönhetően nem kell bankkártyánkat magunkkal hordanunk, az app-ba virtualizált bankkártyánk segítségévelfizethetünk okostelefonunkkal is.

Az MKB PAY szolgáltatásnak köszönhetően bankkártyánk szerepét (részben) az okostelefonunk veheti át. A vásárlás előtt nem kell mást tennünk, mint Android rendszert futtató NFC képes okostelefonunkra letölteni az MKB PAY alkalmazást, amibe egy egyszerű művelettel virtualizáljuk a bank által kibocsátott Mastercard bankkártyánkat.

Ha ezt az MKB Bank új ügyfeleként tesszük, azaz otthonunk kényelméből online nyitunk egy igényeinknek megfelelő bankszámlát a www.mkb.hu/online-videos-szamlanyitas, akkor – az applikáció letöltése és a kártyavirtualizáció után – most 5000 Ft jóváírást is kapunk új bankszámlánkra! Ebből a „talált pénzből” aztán vásárláskor hasonlóan fizethetünk aPayPass elfogadására alkalmas termináloknál, mint ahogy eddig az egyérintéses bankkártyákkal.

Forrás: thinkstock

Az MKB PAY alkalmazás kétféleképpen használható fizetésre . Az első esetben a felhasználók már a kasszához érkezés előtt megnyithatják az alkalmazást, azonosíthatják magukat, és abban a pillanatban, amikor a POS terminálon megjelenik a fizetendő összeg, a fizetés gomb megnyomásával az applikációban és a telefon POS terminálhoz érintésével megtörténik a fizetés. A második esetben, amikor nincs megnyitva előzetesen az alkalmazás, a telefont kétszer kell a terminálhoz érinteni. Az első érintésnél “felébreszti a felhasználó” a telefont, majd hozzáérinti a POS terminálhoz. Ezzel az első érintéssel a terminál “aktiválja” az MKB PAY alkalmazást, majd ezt követően az alkalmazásban biztonsági okok miatt meg kell adni a Mobil PIN-kódot és ismét hozzáérinteni a terminálhoz.

Az érintéses bankkártyás fizetés már most is rendkívül népszerű Magyarországon, tavaly az ilyen jellegű kártyahasználat már meghaladta a hagyományos kártyás tranzakciók számát, s minden ötödik ember zsebében ott lapul a PayPass fizetésre alkalmas kártya. 2017 júliusában a GKI Zrt. reprezentatív lakossági felmérést végzett a magyar lakosság körében arról, hogy az emberek mennyire nyitottak a telefonnal történő fizetésre. A válaszadók 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fizetne a telefonjával a pénztárak termináljainál. A korcsoportokat tekintve a 30-40 év közöttiek élnének leginkább a lehetőséggel (46 százalék), majd a 30 alattiak (34 százalék) következnek. A Mastercard is végzett hasonló kutatást még idén tavasszal, amely szerint A Mastercard felmérésében megkérdezett magyar felhasználók kétharmada szívesen fizetne ilyen módon, a legtöbben azért, mert a mobil egyébként is mindig náluk van. A piaci szakértők szerint hazánkban ahhoz, hogy a terület tovább fejlődjön nem csak megfelelő technológiai érettségre van szükség, hanem az ismertség és a bizalom növelésére, a készpénz központú gondolkodás megváltoztatására.A következő években vélhetően a hazai trendek is követik majd a világszerte tapasztalható boom-ot. Egy felmérés egyenesen azt vízionálja, hogy 2020-ra a mobilfizetés egy szabványosított, a legtöbbek által használt fizetési eszköz lesz. Kínában ma már szinte teljesen készpénzmentesen fizethetnek a vásárlók jóformán online és offline egyaránt. Egy tavalyi felmérés szerint a kínaiak közül 424,5 millióan használják a mobiljukat rendszeresen fizetésre, ami – a China Internet Network Information Centre adatai szerint - az ország okostelefon felhasználóinak 64,7 százalékát jelenti.

A mobilfizetés egyre növekvő népszerűsége több tényezőnek is betudható: gyors, egyszerű és nem utolsó sorban biztonságos. Az MKB PAY esetében minden fizetési tranzakció esetén szükség van legalább egyszer a 6-jegyű Mobil PIN kód megadására. Az MKB PAY mögött az úgynevezett HCE (Host Card Emulation) technológia áll, amely egy felhőalapú megoldás, s úgy lehet érintésmentes tranzakciókat bonyolítani, hogy semmilyen fizetési adatot nem kell a mobiltelefonon tárolni és nem szükséges SIM-kártyát cserélni. Ez azt jelenti, hogy a telefonon nem tárolódnak a virtuális kártya adatai. A fizetési tranzakcióhoz – egymást követő 10 használat erejéig – nincs szükség aktív internet kapcsolatra, az applikációba ugyanakkor lehetőség van egyszerre akár 3 bankkártyát is virtuálisan megjeleníteni.

5000 forint karácsonyi ajándékra!

Nyisson számlát online az MKB-nál, töltse le Andoridos, NFC képes okostelefonjára az MKB Pay alkalmazást, és virtualizálja a – fizikai valójában még el sem készült – bankkártyáját. Ezért a pár egyszerű lépésért az MKB most 5000 forintot ír jóvá új ügyfelei új bankszámláján, amelyet okoselefonjuk és az MKB Pay segítségével el is költhetnek az ünnepi készülődésre. Részletek és további feltételek itt.
Advertisement