Vágólapra másolva!
A karácsonyi evangélium háromféle "kameraállásból"
Vágólapra másolva!

A karácsony Krisztus születésének ünnepe, a keresztény világ legmeghittebb eseménye. A 2000 éves ünnep újszövetségi gyökereit vizsgálva azt látjuk, hogy a szeretet születéséről, a karácsony csodálatos titkáról az evangélisták különböző "kameraállásokból" adnak képet. Az előadás bemutatja, hogy milyen közös és különböző jelentéseket ölt magára a karácsony Máté, Lukács és János evangéliumában.

Bevezetés
Az evangélium eredetileg nem bibliai iratot jelent, hanem annyi tesz, mint "jó hír": a Megváltó megszületésének örömhíre.

I. Máté - evangélium a szeretet születéséről kozmikus kontextusban
Máté üdvtörténeti összefüggésben az ószövetségi próféciák beteljesülésére teszi a hangsúlyt. Nála Jézus születését a "betlehemi csillag" jelzi, melynek nyomán a kor tudományos elitjét is jelképező bölcsek eljutnak az új király jászolbölcsőjéig.

II. Lukács - evangélium a szeretet születéséről történelmi kontextusban
Lukács, a szociálisan is érzékeny orvos-evangélista az események precíz datálására, történelmi beágyazottságára koncentrál. Tudósításában az angyalok először a társadalom peremére szorult, egyszerű pásztoroknak hirdetik meg a karácsonyi evangéliumot.: "Megszületett néktek a Megtartó..."

III. János - evangélium a szeretet születéséről egzisztenciális kontextusban
János, a teológus-evangélista hatalmas összefüggéseket tár elénk, amikor egyetlen mondatban fedi föl az inkarnáció titkát: "Az Ige testté lett és lakozott közöttünk..." A karácsonyi örömhír az, hogy a Jézus Krisztusban testté lett isteni szeretet minket is betölthet.

IV. Summázás - karácsonyi üdvözlőlap helyett
A teológia, a festészet és az irodalom is segítségünkre lehet abban, hogy megtanuljunk pásztorlelkű bölcsként ünnepelni.

Tovább