Jacques Henri Lartigue - Life in Color

2019.06.06. 12:09

Új kiállítás nyílik a mai napon, 18 órakor a Capa Központban. A francia Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg. 

Simone Roussel vezeti a "kétkerekű bobot", Rouzat, Franciaország, 1913 szeptemberForrás: Capa Központ

 

A fotográfiai meglepetés-életművek közül az egyik a 125 éve született Jacques Henri Lartigue (1894–1986) francia festőé. A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek.

 

"Én, Zissou és Rico", Rouzat, 1913. október 3.Forrás: Capa Központ

 

Bibi l'île Saint Honorat-ban, Cannes, 1927 májusForrás: Capa Központ

 

Hatéves korától dokumentálja életét, készíti „optikai jegyzetfüzetét". Minden érdekli, kíváncsisága határtalan. Elbűvöli az átélt élmények, szituációk, az észrevett vizuális összefüggések egyszeriségének fényképben való megőrzésének lehetősége. Nemcsak a látás öröme, a képalkotás izgalma ejti rabul, hanem magának a technikai eszköznek – a fényképezőgépnek – a használata és lehetőségeinek teljes tárháza.

 

Havanna, Kuba, 1957Forrás: Capa Központ

 

Florette, Piozzo, Olaszország, 1960Forrás: Capa Központ

 

A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. A mindennapok apró csodáit, a dolgok, a fények elbűvölő együttállásait mindannyiunk emlékévé varázsolta. Fittyet hányt a fotográfiai konvenciókra, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés és maga az élet.

 

Sylvana Empain, Juan-les-Pins, Franciaország, 1961 augusztusForrás: Capa Központ

 

Florette keze, Brie-le-Néflier, Franciaország, 1961. júniusForrás: Capa Központ

 

„Az ablakomból", Opio, Franciaország, 1976. januárForrás: Capa Központ

 

 A kiállítás szeptember 1-ig tekinthető meg a Capa Központban.

A kiállítás a Donation Jacques Henri Lartigue és a diChroma photography közreműködésével jött létre.