Százéves térhatású képek a Műcsarnokban

Duna korzó, látkép a Királyi palotával. Budapest, 1900., A boldog békeidők 3D-ben, Műcsarnok, sztereofotó
Duna korzó, látkép a Királyi palotával. Budapest, 1900.
Vágólapra másolva!
Az 1900 körüli évtizedek világát idézi meg a Műcsarnok kiállítása a korszakban készült sztereofotók segítségével. Budapest, európai és távoli nagyvárosok utcái, benépesült terei elevenednek meg, egzotikus tájak mindennapjainak lehetünk szemtanúi. Felvillan a tárlaton a sztereo-fényképezés és a térhatású képnézés múltja, az egykor forradalmi technikával készült felvételeknek köszönhetően résztvevői lehetünk a fényképeken rögzített eseményeknek. Egy digitális technikát alkalmazó háromdimenziós vetítésen átsétálhatunk a múltba is. A Múzeumok Éjszakáján különleges lehetőségként a kiállítást a megnyitó előtt láthatják az érdeklődők, majd a megnyitót követően június 29-től július 24-ig látogatható a tárlat.
Vágólapra másolva!
Fővám tér, a Ferenc József (Szabadság) híd pesti hídfője. Budapest, 1900. Fotó: FORTEPAN / Schoch Frigyes gyűjtemény

Duna korzó, látkép a Királyi palotával. Budapest, 1900. Fotó: FORTEPAN / Schoch Frigyes gyűjtemény

A Market Street San Franciscóban, 1901. május 10. Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A velencei Szent Márk tér, 1903 körül Fotó: Magángyűjtemény

Így néz ki egy sztereofelvétel két kockája egymás mellett. A képen teherhajó kikötő és raktárai a pesti alsó (Rudolf) rakparton, a Magyar Tudományos Akadémiától nézve. Szemben a Bem (Margit) rakpart és a Mátyás-templom 1894-ben.

A ma ismert lencsés sztereónéző készüléket a kaleidoszkóp feltalálója, Sir David Brewster 1849-ben szerkesztette, optikusa Jules Dubosq. Ekkor még két külön felvételt készítettek. A sztereó kamerát John Benjamin Dancer 1856-ban konstruálta meg. Forrás: Fortepan/Dabasy Fromm Géza