A nap képei május 5-én

Vágólapra másolva!
Az Origo képszerkesztőinek válogatása a nap legjobb és legérdekesebb sajtófotóiból. 
Vágólapra másolva!
Fotó: Bielik István - Origo

Szerhij, az eredetileg közgazdász férfi a szélsőjobboldali Jobb Szektor donyecki fegyvereseinek parancsnoka 50 embert irányít. Amíg más parancsot nem kapnak a kijevi központjukból, egy kempingre emlékeztető Krasznij Liman-i bázison gyakorlatoznak, és a környékbeli rendezvényeket – például a kramatorszki Lenin-szobor április eleji ledöntését – biztosítják, és segélyeket osztanak, gyakran orosz többségű településeken is. Az Origo riportja a kelet-ukrajnai helyzetről.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Tóth Róbert infúziót kap a Semmelweis Egyetem (SE) Tűzoltó utcai gyermekklinikájának egynapos osztályán, az osztály átadásának napján. A beruházás megvalósításáért két éve indított gyűjtést az Őrzők Alapítvány, a felajánlásokból 60 millió forint gyűlt össze.

Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Orosz katonai helikopterek a győzelem napi katonai parádé egyik próbáján Moszkvában. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Talapzatára helyezik Andrássy Gyula (a kiegyezés miniszterelnöke, későbbi osztrák-magyar külügyminiszter) nagyméretű, bronzból öntött, korábbi lovas szobrának mását Budapest V. kerületében, a Kossuth téren. A néhai miniszterelnök 6,5 méter magas szobra az utolsó hiányzó műalkotás a Kossuth tér korábbi arculatának rekonstruálásához. Az 1904-ben átadott Országház térre 1906. december 2-án került az eredeti szobor, amely Zala György munkája volt. A Parlament déli oldalához kerülő új bronzszobrota Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. szobrászai készítették.

Forrás: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Hagyományőrzők szamurájöltözékben a tokiói Katori szentélyben rendezett Kacsija Fesztivál alkalmából. A "kacsija" vagy Győzelem íja fesztivál idején Fudzsivara Hideszato hadúrnak a 940-ben történt kormányellenes lázadás leverését ünneplik, amikor is Fudzsivara a győzelme után a szentélynek ajándékozta íját és nyilait.

Forrás: MTI/Mészáros János

Puskás István áll fából készített traktorja mellett Tiszaörsön. A férfi, aki motorkerékpárt és autót is készített már fából, ezúttal traktort és ekét készített hajópadlóból négy hónap alatt. Az abroncsok, a lámpák és a motor kivételével a kétszáz köbcentis fűkaszamotorral hajtott traktor minden eleme fából készült.

Forrás: AFP/Mohammed Huwais

Egy orosz gyártmányú, jemeni felségjelű, IL-76TD típusú szállítógép roncsai ajemeni főváros, Szanaa repülőterén. A repülőgép a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség egyik légicsapásában semmisült meg. Szenegál ma jelentette be, hogy 2100 katonát küldenek az arab nemzetközi koalíció segítésére.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) megérkezik Nepálból a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre, egyikőjük a kisfiát öleli. Jobbra Késmárky András, a DEKOM vezetője. A csoport orvosai olyan térségben nyújtottak segítséget a helyieknek, ahol nemhogy a földrengés idején, de az elmúlt öt évben sem volt orvosi ellátás.

Forrás: MTI/AP/CHINATOPIX/

Ezer kínai kozmetikus dolgozik egyszerre, hogy akciójukkal bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe a kelet-kínai Csinan egyik stadionjában.

Forrás: MTI/AP/NASA/-

A NASA által közreadott, a Twitter internetes közösségi portálra 2015. május 3-án feltöltött képen Samantha Cristoforetti, az első olasz űrhajósnő kávét iszik egy zéró gravitációra kifejlesztett csészéből, miután elkészítette az első presszókávét a Nemzetközi Űrállomáson egy speciális olasz kávéfőzőgéppel.