A nap képei április 10-én

Vágólapra másolva!
Az  Origo  képszerkesztőinek válogatása  a nap  legjobb és  legérdekesebb képeiből.   
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyak Attila - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök az indiai hagyományoknak megfelelően egy kókuszdiót tört el az alapkövön, az Apollo Tyres mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel megépülő gumigyárának alapkőletételén a Heves megyei Gyöngyöshalászon. Az Apollo első európai zöldmezős beruházásaként megépülő gyárban a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat 2017 elejétől az - Oroszországot és Törökországot is magában foglaló - európai piac számára.

Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai pihennek gyakorlatozás közben a Kijevtől mintegy 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir közelében.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítására szállították a híres magyar orvos, Arányi Lajos kisfiának múmiáját. A kiállítás május 17-éig látogatható. A múmiáról itt olvashat részletesen.

Forrás: AFP/Rodger Bosch

A Fokvárosi Egyetem hallgatói nézik, amint eltávolítják Cecil John Rhodes angol születésű dél-afrikai bányamágnás, politikus, a gyarmatosítás megrögzött hívének a szobrát az egyetem udvaráról. A diákok szerint a szobor a korábbi fehéruralom jelképe volt, többhetes tiltakozó akciójuk eredményeként a vezetőség beleegyezett a szobor eltávolításába.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő, a XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál díszvendége verset olvas fel az 1-es számú villamos vonalán közlekedő Versben utazunk elnevezésű menetrend szerinti villamosjáraton Debrecenben.

Forrás: AFP/Win Mcnamee

Hagyományőrzők újrajátsszák az appomattoxi hadjárat utolsó csatáját a Virginia állambeli Appomattox bíróságánál. Százötven évvel ezelőtt Robert E. Lee konföderációs tábornok itt volt kénytelen megadni magát az unionistáknak.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós-videós a magyar építésű Magnus Fusion túrarepülőgéppel a leszállás után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljánál. A Földközi-tengert megkerülő két férfi emléktúrájával Bánhidi Antal és Bisits István 82 évvel ezelőtti, 1933. február 19-én megkezdett Földközi-tenger körüli expedíciójának állított emléket.

Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A dagály által partra vetett delfint ápolnak a Tokiótól északra fekvő Hokota tengerpartján. A térség mintegy 10 kilométer hosszú partszakaszán 149 fehérajkú kardszárnyúdelfint találtak, többnyire legyengült állapotban.

Forrás: MTI/AP/NewsTeam/Zaur Khalikov

Sűrű fekete füst tör elő a dagesztáni Kizljar város nagymecsetének lángokban álló épületéből. Fatina Ubajdatova rendőrségi szóvívő szerint az egyelőre ismeretlen eredetű tűzben senki sem sérült meg.

Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az orosz Burán űrhajó és az Enyergija hordozórakéta makettje a Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által szervezett kiállításon a moszkvai metró Vorobjovi Gori megállójában.