Az ukrajnai tüntetések legvéresebb napjai, képekben

ukrajna, kijev, tüntetés, majdan tér
An anti-government demonstrator holds a burning tire as he build a barricade on February 21, 2014 at the Independent square in Kiev. Armed protesters stormed police barricades in Kiev on Thursday in renewed violence that killed at least 26 people and shattered an hours-old truce as EU envoys held crisis talks with Ukraine's embattled president. Bodies of anti-government demonstrators lay amid smouldering debris after masked protesters hurling Molotov cocktails and stones forced police from Kiev's iconic Independence Square -- the epicentre of the ex-Soviet country's three-month-old crisis. AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Február 18-án kiújultak, majd viharos sebességgel eszkalálódtak az összecsapások a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi erők között Kijevben. Összegyűjtöttük az összes képgalériánkat az ukrajnai eseményekről.
Vágólapra másolva!

Február 22., szombat

Habár péntek délután váratlanul megállapodást írt alá Viktor Janukovics ukrán elnök az ellenzék vezetőivel, a Kijevben tüntetőknek ez nem elég, továbbra is követelik az elnök azonnali távozását. Szombat délelőtt 10 óráig adtak haladékot az elnöknek, és közben bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet.

Az Instagramon megosztott képek különösen emberközeli bepillantást nyújtanak a kijevi mindennapokba, legyen szó a korábban vagy az összecsapások alatt kitett fotókról. Tíz, a tüntetéseken részt vevő vagy azokat támogató felhasználó korábbi és a tüntetések alatt posztolt képeiből válogattunk össze képpárokat. Az összeállításért kattintson a képre! Forrás: Instagram/azizi_habibi

Február 21., péntek

Pénteken reggel még a barikádokat építették a Függetlenség téren, de délutánra nagy meglepetésre megállapodtak egymással a tüntetők, az ellenzék, az EU és Viktor Janukovics. Két napon belül hatályba lép a 2004-es alkotmány, és decemberben előrehozott választásokat tartanak Ukrajnában. Csütörtökön még több mint 70-en haltak meg a kijevi zavargásokban, a tüntetők egy része nem is elégedett, hogy Janukovics maradt az ország élén.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a nap eseményeiről! Forrás: AFP/Bulent Kilic

A tüntetés arcairól készült összeállításunkért kattintson a képre! Forrás: AFP/Bulent Kilic

Február 20., csütörtök

Az ukrajnai tüntetések eddigi legvéresebb napján több mint 75-en vesztették életüket. Mesterlövészek vadásztak a tüntetőkre, de mindkét fél keményebben lépett fel, mint eddig. Közben EU-s diplomaták próbálták megoldani a helyzetet, tárgyaltak az ellenzékkel és Janukoviccsal is, de az elnök egyelőre hivatalosan nem erősítette meg, hogy idén előrehozott választások lesznek.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a nap eseményeiről! Forrás: AFP/Bulent Kilic

Kattintson a képre, és nézze meg, hogy változott meg a tüntetések központi helyszíne! Forrás: AFP

Február 19., szerda

Szerda hajnalban újabb rohamot indított rendőrség, majd szerda délelőtt is kísérletet tettek arra, hogy kiszorítsák a tüntetőket a térről – a nap végül fegyverszünettel zárult, tárgyalásokról egyezett meg szerda este az ukrán elnök és az ellenzék. A véres kedd után szerdán Nyugat-Ukrajna kikiáltotta a politikai autonómiát, Ungváron hatalomátvételről beszélt a helyi rendőrség, Kijevben tüzeket gyújtottak a barikádokon. Az EU szankciókra készül, Putyin államcsínykísérletről beszélt.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat! Forrás: MTI/AP/Szergej Csuzavkov

Február 18., kedd

Többheti viszonylagos nyugalom után kedden újra összecsaptak a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi erők Kijevben. A korábbinál hevesebb összecsapásokban legalább huszonöten vesztették életüket. A hatóságok este hat óra után harckocsikkal elkezdték kiszorítani a tömeget a Függetlenség térről. Janukovics sikertelenül tárgyalt éjjel az ellenzék vezetőivel.

A képre kattintva megtekintheti galériánkat! Forrás: AFP/Genya Savilov

A képre kattintva megtekintheti galériánkat! Forrás: AFP/Sergei Supinsky