Nyíregyháza-Zürich Expressz

Vágólapra másolva!
A felmérések szerint a zürichi utcán álló prostituáltak nagy része magyar. A megkérdezettek többsége azt állítja, hogy Nyíregyházáról vagy a Nyírségből származik. Multimédiás riportunkban megszólaltattuk a jelenségben érintetteket, ellátogattunk a nyíregyházi Huszár-telepre és a közeli falvakba és a zürichi Sihlquai-ra, ahol a magyar nők állnak, és elkísértünk egy magyar nőt zürichi útján. Beszélgettünk prostituáltakkal, az őket segítő civil szervezetekkel, magyar és svájci szociális munkásokkal és olyan nővel is, aki abbahagyta.
Vágólapra másolva!

A kiszürkített anyagok a cikksorozat adott részeinek megjelenésekor válnak majd megtekinthetővé.

Én nem jól érzem itt magam

Egy Huszár-telepi, mindössze harmincnyolc éves nagymama mesél magáról és családjáról, arról, honnan kerültek a telepre, és hogyan érzik ott magukat.



Kamatos pénz. Hogy mondják? Strici. Kajakra egy gettó.

Élet és prostitúció a Huszár-telepen az ott élő nagymama szemszögéből, és egy fiatal huszártelepi pár tervei és reményei, valamint tapasztalataik a stricikről.


Nagyon sok lány menekülne, csak nem tud hogy

Egy Zürichbe kijáró családanya, Ildikó és férje mesélnek arról, hogyan jutnak ki és dolgoznak ott a lányok, az oktatás fontosságáról pedig egy Huszár-telepen született, most az ottani általános iskolában pedagógiai asszisztensként dolgozó cigánylány mondja el a véleményét.



Mama kérlek

Egyik lánya iskolájában anyák napi dalt énekelnek Ildikónak. Életképek a család mindennapi életéből.



Mehetne ő is dolgozni. Megindulok.

Ildikó mesél életéről, férjéről, és arról, hogyan került ilyen helyzetbe a család. Tomi is elmondja a magáét, végül a nő tényleg megindul Zürichbe.


Rakok fel pénzt

Ildikó története folytatódik a Langstrassén és a Shilquai-n, Zürichben.



Langstrasse. Sihlquai. Flora Dora. Szobára.

A negyedik kerületi Langstrasse és Schöneggstrasse környékén tilos a prostitúció, de erre sokan fittyet hánynak; epizódok a Sihlquai-n, az utcán dolgozó lányok életéből; az utcai prostituáltakat segítő szociális szolgálat, zürichi önkormányzat által létrehozott Flora Dora információs estje és kisbusza, valamint egy lakás, amit több lány bérel együtt.

Haza!

Ildikó egy társasjátékkal a gyerekeknek, némi pénzzel, fáradtan hazatér családjához.


Magamat adtam el

Egy idősebb Huszár-telepi nő története, aki tizenöt éven át dolgozott prostituáltként, járt Svájcban is, és ült is másfél évet.

(A cikksorozat létrejöttét a Robert Bosch Alapítvány támogatta a "Journalisten vor Ort" program keretében.)