Féner Tamás Kossuth-díjas fotóriporter

Vágólapra másolva!
Féner Tamás kiemelkedő fotográfusi, fotóriporteri tevékenységéért, valamint az új generáció képzésében, oktatásában és a szakmai közéletben végzett munkásságáért kapott Kossuth-díjat március 15-én. A díj 1948-as alapítása óta ő a harmadik fotós (Korniss Péter 1999, Balla Demeter 2004), akit a legmagasabb állami kitüntetésben részesítenek.
Vágólapra másolva!

Az idén 72 éves Féner Tamás a Képes 7 főszerkesztő-helyetteseként, majd a Népszava, a Griff és a Vasárnap képszerkesztőjeként dolgozott. 1997-től öt évet töltött a Népszabadság Magazinnál, 2003 óta pedig az MTI munkatársa, ahol többek között az MTI 13 millió negatívból álló fotóarchívumát szisztematikusan feltáró Kor-képek könyvsorozat szerkesztője. Munkáját 1973-ban Balázs Béla-díjjal ismerték el, 2005-ben pedig kiváló művész kitüntetéssel. Tanított a MÚOSZ Bálint György Újságíróakadémiáján, a Népszabadság Újságíró Iskolájában, a Kaposvári Egyetemen; a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megbízott előadója, emellett az ELTE kulturális antropológia, média és néprajz szakjain oktat.

Fotográfusi munkásságának meghatározó része a társadalomra közvetlen hatást gyakorolni kívánó szociofotó. Féner első munkáit Végvári Lajos művészettörténész mutatta be a Miskolci Galériában 1974-ben. Ezek közül itt a szabolcsi falvakban készült Cigányok - később Tartalék csapat - című sorozatot mutatjuk be, mely didaktikus tárgyiassággal vonultatja föl a cigánysággal kapcsolatos kérdéseket - némi idealizáló egyszerűsítéssel.

Fotó: Féner Tamás
Féner Tamás sorozatát a képre kattintva tekintheti meg!

Március 15-én a fotográfia területéről állami kitüntetésben részesült még Kudász Gábor Arion, Barta Zsolt Péter, Fazekas István, Flesch Bálint és dr. Albertini Béla is (Kudász Gábor Arion, Barta Zsolt Péter és Fazekas István munkáit már korábban bemutatattuk).

A Balogh Rudolf-díjas Flesch Bálint az utóbbi években elsősorban fotótechnika-történettel, fotóműtárgy-védelemmel és a kortárs fotográfia által használt alternatív fényképészeti eljárásokkal foglalkozott, így az ő munkásságát legjobban honlapja képviseli.

Dr. Albertini Béla fotótörténésznek, művészettörténésznek az oktatási és kulturális miniszter a képzőművészet, az iparművészet és a fotóművészet, illetve ezek határterületein végzett kiemelkedő művészettörténészi, művészetírói, műelméleti vagy műkritikusi tevékenységéért Németh Lajos-díjat adományozott. A Kaposvári Egyetem tanárától Budapesti szociofotók - világháborútól világháborúig című írását ajánljuk.