Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

inkluzív
Általános jelentése befogadó (iskola, nevelés, társadalom); az oktatáspolitikai szóhasználatban olyan iskolát és pedagógiai megoldásokat jelent, amelyek képesek arra, hogy az eltérő társadalmi és etnikai hátterű, eltérő képességű, esetleg fogyatékkal élő tanulókat közös szervezeti keretben (iskola, osztály) egyéni képességeik kibontakoztatásához segítsék.

integrált iskola
Olyan intézmény, amely programjában és tevékenységében különböző képzési formákat valósít meg; vállalja a sajátos képzési igényű és hátrányos szociokulturális helyzetű tanulók együtt oktatását-nevelését a többséghez tartozókkal.

kultúrantropológia, kulturális antropológia
Társadalomtudományi diszciplína, megközelítési mód, mely a nevelésszociológiában arra irányul, hogy a kultúra egyes elemeit a családban és a közösségben hogyan sajátítja el a gyermek.

szegregáció
Elkülönítés, kirekesztés (különösen társadalmi, etnikai alapon, negatív jelentéssel).

szegregált iskola
A jelenlegi oktatáspolitikai diskurzusokban a cigány, roma és hátrányos helyzetű tanulókat koncentráló, őket másoktól szervezetten elkülönítetten oktató-nevelő iskola.

szegregatív (pl. tendenciák, megoldások)
Nem föltétlenül nyíltan vállalt, hanem tendenciájukban vagy hatásukban szegregációt eredményező intézkedések, tevékenységek.

szociokulturális
Társadalmi-gazdasági-kulturális feltételek jelzője. Rendszerint abban az összefüggésben használjuk a nevelésszociológiában, hogy a tanulók különböző alapokról, háttérrel indulnak iskolai pályafutásukban.