A világ leggyönyörűbb színésznője ma

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub könnyed és nyárias cikksorozatában olyan színésznőket mutat be, akik szerepmegformálási képességeik mellett még azzal is felhívják magukra a figyelmet, hogy különösen jól néznek ki. Az alanyok kiválasztása hangsúlyosan szubjektív esztétikai kritériumok alapján történik, tehát mindig az kerül majd megemlítésre, akit a szerző adott napon történetesen a legszebbnek tart.
Vágólapra másolva!

#1 - Bijou Phillips

Született: 1980. április 1. (Greenwich, Connecticut, USA)

Ki a manó ő? A kilencvenes évek közepén Bijou Phillips töltötte be a társasági életben azt a szerepet, amelyet mostanában Paris Hilton vállalt magára. Miközben osztálytársai otthon magoltak a másnapi röpdogára, Phillips kisasszony a legmenőbb New York-i klubok asztalain ropta a táncot ezerrel és locsolta testére a Dom Perignont. Szerencséjére abban az időben még nem járt mindenki digitális fényképezőgéppel bulizni, így nem kellett másnap 200 blogban szembesülnie aktuális kicsapongása botrányos momentumaival. Annyi hír azért fennmaradt ebből az időszakból, hogy a Lemonheads együttes angyali szépségű énekese, Evan Dando szabadította meg az akkor 15 éves Bijout szűzessége terhétől.

Színművészeti tevékenység: Legemlékezetesebb alakításait a Genya és az Ámok című ifjúsági filmekben nyújtotta a főhősnők legjobb barátnőjeként. Mindkét alkotás arról a hatalmas titokról lebbenti fel a fátylat, hogy az amerikai fiatalság ideje nagy részét illegális narkotikumok mértéktelen fogyasztásával, valamint intenzív szexuális kísérletezéssel tölti. Múlt péntek óta a Motel című horror második részében sikongatja tele az amerikai mozikat. A Motel 2 nem teljesített túl fényesen a pénztáraknál, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a neten már 12 nappal a bemutató előtt elkezdett pörögni egy közel DVD-minőségű kópia a filmből, így a premier idejére már csak azok nem látták, akik határozottan nem akarták megnézni. A marketingesek pedig mindent megtettek, hogy felcsiholják az érdeklődést, elég csak arra a nyugtalanító plakátra gondolni, amelyen a tökpucér Phillips saját levágott fejét tartja a kezében.

Nemcsak szép, de...: teljesen bolond is. Hogy erről megbizonyosodjunk, elég csak megtekinteni a Stuff Magazine site-jára felkerült videofelvételt, amelyen Bijou a fotózás szünetében olyan lelkesedéssel táncikál, mint egy kisgyerek, aki tripla adag Ritalint vett be Red Bullal.


Néznivaló:
Itt láthatsz egy rövid jelenetet a Motel 2-ből, amelyből annyi máris kiderül, hogy ebben a filmben legalább két olyan színésznő játszik még, akik fényévekkel szebbek Bijou Phillipsnél (ez egy nagyon hosszú cikksorozat lesz...). Az előzetese alapján egészen elképesztően borzalmasnak ígérkezik Bijou következő filmje, a What We Do Is Secret című életrajzi alkotás, amelyben a Vészhelyzet nyálas dokija alakítja majd az önpusztító punklegendát, Darby Crash-t. Ez kábé olyan szintű baklövés, mintha itthon Bruckmann Balázst kérnék fel, hogy játssza el Pauer Henriket.

Hallgatnivaló: Ezen a ponton kénytelen vagyok megemlíteni a legtöbbet hangoztatott információt Bijou Phillipsszel kapcsolatban, mégpedig, hogy édesapja John Phillips (Mamas and Papas) aki a California Dreamin' című számot írta, amely minden idők egyik legtökéletesebb popzenei felvétele. Ezt is csak amiatt hoztam fel, mert itt meg lehet hallgatni ennek a dalnak egy vicces feldolgozását. Amennyiben a karcosabb muzsikát kedveled, az Amazonon egy centért megvásárolhatod Bijou Phillips I'd Rather Eat Glass (műfordításban: Inkább eszek meszet) című 1999-es debütáló albumát. Sajnos még nem volt szerencsém ehhez az opuszhoz, de Bijou MySpace-oldalán becsülettel meghallgattam az ott lévő négy nótát, és azok egészen elviselhetőek voltak.

Olvasnivaló: Egy Bijou Phillips-interjú mindig rendkívül szórakoztató olvasmány, mivel a színésznő láthatóan sosem cenzúrázza a gondoltait: rendre azt mondja, ami éppen az eszébe jut. Így történhetett meg például az, hogy nemrég a Stuff Magazine-ban három válaszon keresztül pocskondiázta gátlástalanul a cseh népet (Csehországban forgatták a Motel 2-t). A másik interjútörténeti klasszikust az index magazine hozta le 2000-ben, amikor Phillips és a beszélgetést vezető Bruce LaBruce némi "ártalmatlan diszkódrog" hatása alatt tekeregtek Toronto utcáin egy limuzinnal és kitárgyalták többek között azt a tanulságos esetet is, amikor a művésznő a Mötley Crüe együttes tagjaival drogozott az elvonón.

Varga Ferenc