Lágyesésű túlélőtúra

Vágólapra másolva!
Koreeda Hirokazu Anyátlanok című, négy magára hagyott kisgyerekről szóló filmje inkább lírai alkotás, mintsem cselekményvezérelt dráma. A szépséges filmet megnyerheted DVD-n, ha válaszolsz a cikkünk végén található, könnyű kérdésre.
Vágólapra másolva!

Az Anyátlanok egy végtelenül finom - már-már finomkodó - mese négy kisgyerekről, akiket az anyjuk csaknem egy évre magukra hagy egy tokiói lakásban. Megdöbbentő, de a film megtörtént esetet dolgoz fel, sőt, a valóság még a vásznon látottnál is durvább volt. Koreeda Hirokazu kőkemény thrillert is forgathatott volna a testvérekről, de szerencsénkre úgy döntött, hogy egy lágyan szomorú hangulatfilmet készít a sztoriból.

Az anya a film elején még jelen van, de csak fizikailag, és csak épphogy: négy különböző férfitól született négy gyermekével haveri viszonyt tart fent, mert maga is gyerek még, és nem tudja, hogyan kell anyának lenni. A helyzet furcsa szomorúságát fokozza, hogy nem egy meggondolatlan fruskáról van szó, hanem egy negyven körüli nőről, aki szemlátomást nem tudta elhagyni kamaszos életformáját, és a bulizásnál és pasizásnál nincs számára fontosabb.

A testvérek már begyakorolt rutin szerint gondoskodnak magukról Akirának, az idősebb fiúnak az irányítása alatt, aki egyszerre tölti be a báty, az apa és az anya szerepét kistestvérei életében. Korban utána következik Kyoko, az introvertált lány, aki nagyon keveset beszél, és akit legmélyebben megvisel az anya hiánya, szinte holdkórosként végzi napi teendőit, és csak akkor tér bele vissza az élet, amikor anyja - ritkán - otthon van. A kisebb fiú, Shigeru és a kislány, Yuki még túl kicsik ahhoz, hogy igazán fájjon nekik az anyátlanság, mivel csak ezt ismerik, természetesnek fogadják el ezt az állapotot. Koreeda ritka érzékenységgel vezeti gyerekszínészeit, az első pillanattól kezdve elhisszük, hogy tényleg egy családot alkotnak, ugyanakkor mindegyiküknek saját karaktere van, pedig négyen osztoznak a játékidőn.

Forrás: [origo]

Az anya lassan kikopik a gyerekek életéből, több hosszabb távollét után egyszer csak végleg elmarad. Éppen jön a tél, de a hideget különösebb gond nélkül vészelik át a testvérek, még van valamennyi pénzük, és a háztartás fenntartása sem jelent számukra problémát. Szép és hatásos megoldás, hogy hétköznapi tárgyaikat, például egy fazekat, vagy a fürdéshez megeresztett csapot szuperközeliken látjuk - pillanatokra maguk a túlélés eszközei válnak főszereplőkké.

Ahogy véget ér a tél, fokozatosan az anya által a gyerekekre testált szabályok is kezdenek fellazulni, melyek közül a legfőbb, hogy a lakást csak a bevásárlást intéző Akirának szabad elhagynia, nehogy a főbérlő megtudja, hogy nem egy, hanem négy gyerek él az albérletben. Beköszönt a tavasz, és a nagyfiú úgy dönt, kiereszti lakásbörtönükből testvéreit, de a külvilágba való kimerészkedés, és a világ beeresztése veszélyesen bomlasztani kezdi kis, önfenntartó közösségüket. A gyerekek életkörülményei egyre romlanak, de ők folyamatosan és magától értetődően alkalmazkodnak a változásokhoz.

A tavasz még szabadságot, a nyár már reménytelen rothadást hoz, és a történet tragédiába torkollik. A film azonban nem: szépségét és különlegességét éppen Koreeda drámától való ódzkodása adja. A lírai hangvétel az érzékeny zenei kísérettel aláfestett, időnként vakító fénnyel elárasztott képekben elejétől ott bujkál a filmben, de a végén teljesen, már-már giccsbe hajlóan eluralkodik, és a valóságtól elemelt feloldást hoz.

Bujdosó Bori

* * *

Forrás: [origo]Válaszolj az alábbi kérdésre és nyerj egy magyar szinkronos Anyátlanok-DVD-t! A helyes megfejtők közt összesen 3 db DVD-t sorsolunk ki. Egy olvasó csak egy megfejtést küldhet be, ellenkező esetben diszkvalifikáljuk a játékból.

Melyik népszerű film szól szintén egy otthonhagyott kisgyerekről?

A) Csók, anyu
B) Drágám a kölykök összementek
C) Reszkessetek betörők

A megfejtéseket a filmklub@origo.hu címre várjuk 2007. május 2-ig, a levél tárgya "Anyátlanok" legyen. A játékban a T-Online Magyarország Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.