Kiderült, mi történt a Szárnyas fejvadász első és második része között

Szárnyas fejvadász 2049
Vágólapra másolva!
Harrison Ford és Ridley Scott még mindig arról vitázik, hogy Deckard replikáns-e.
Vágólapra másolva!

A hétvégi Comic-Conon a Szárnyas Fejvadász 2049 alkotói is megjelentek. Levetítettek a közönségnek egy eddig nem látott jelenetet, illetve megmutattak egy idővonalat, amelyből kiderül, mi is történt a sci-fi világában az első és a második rész között.

Denis Villeneuve rendező, Ryan Gosling, Harrison Ford és Ana de Armas a Comic-Conon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

A 30 évet felölelő idővonalról nincs képünk, de az io9 újságírója szerencsére kijegyzetelte a benne foglaltakat:

  • 2019 – Rick Deckard szárnyas fejvadász elmenekül Los Aneglesből egy replikánssal, akit Rachelnek hívnak.
  • 2020 – A Tyrell Corporation bevezet egy új relplikáns-modellt, a Nexus 8S-t, amelynek meghosszabított élettartama van. (Dave Bautista játssza az egyik ilyen modellt a folytatásban.)
  • 2022 – Egy elektromágneses robbanás globális áramszünetet okoz, amely az egész világot érintő, súlyos és pusztító következményekkel jár.
  • 2023 – Hatályba lép a replikások tilalma.
  • 2025 – Egy új cég, a Wallace Corp. megoldja a globális élelmiszerhiányt és a világ egyik vezető hatalma lesz.
  • 2030 – Véget ér a replikánsok tilalma.
  • 2049 – Az élet a határához érkezett a Földön, a társadalom replikánsokra és emberekre oszlik fel.

Az idővonal és az eddigi előzetesek ismeretében izgalmas kísérlet azt találgatni, hogy miről is szólhat a második rész. A Ryan Gosling által megformált K ügynök egy óriási titok után nyomoz, amely ha kitudódik, akár háborút is kirobbanhat Robert Wright rendőrfőnöke szerint. A háború minden bizonnyal az emberek és a replikánsok között törhet ki, és a titoknak valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy valójában ki ember és ki android ebben a világban.

Rick Deckard (Harrison Ford) az első rész végén eltűnt és 30 évig titokban tudta tartani a hollétét az üldözői elől. A Szárnyas fejvadász rendezői változatában feltűnő unikornis arra utalt, hogy Deckard, bár nem tudja magáról, de ő is replikáns. Később ezt az elméletet erősítette meg Ridley Scott is, de korántsem biztos, hogy a második rész pontot fog tenni ennek a vitának a végére.

Harrison Ford és Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049-ben Forrás: InterCom

„Harrison és Ripley a mai napig vitatkoznak erről” – mondta el Denis Villeneuve, a Szárnyas fejvadász 2049 rendezője a Comic-Conon. „Ha berakod őket ugyanabba a szobába, nem lesz egyetértés köztük, és nagyon hangosan fognak beszélni a másikkal.”

Ford és Scott nem tud megegyezni, a kanadai rendező pedig egyszerűen nem érdekelt abban, hogy kiderüljön az igazság: „A novellában a szereplők saját magukban kételkednek: nem tudják magukról, hogy replikánsok-e vagy sem. Újból és újból elvégzik magukon a Voight-Kampff tesztet, hogy megbizonyosodjanak emberi mivoltukról. Szeretem ezt a megközelítést, így eldöntöttem, hogy a filmben is ehhez nyúlok, és Deckard ugyanolyan bizonytalan lesz az identitásában, mint ahogy mi vagyunk az övével kapcsolatban. Nagyon szeretem a rejtélyt. Számomra a kételkedés az érdekes, nem az, hogy megtudjam, valójában ki ő.”

Ryan Gosling és Harrison Ford a Comic-Conon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

A Szárnyas fejvadász 2049-et október 5-én mutatják be a magyar mozik.