Elhunyt a síbalesetben megsérült színésznő, Natasha Richardson

Vágólapra másolva!
Elhunyt Natasha Richardson brit színésznő - közölte férjének, Liam Neesonnak a szóvivője. Richardson halálát síbalesetben szerzett sérülések okozták.
Vágólapra másolva!

A 45 éves Natasha Richardson hétfőn síleckét vett a quebeci Mont Tremblant síparadicsomban, és elesett. Bár sérülésnek semmi jele nem volt rajta, tapasztalt sítréner kísérője ragaszkodott hozzá, hogy nézesse meg magát egy orvossal.

A színésznő egy órával később rosszul lett, és a közeli kórházba szállították, majd később megerősítették, hogy fejsérülést szenvedett és válságos állapotba került - írta a BBC. 17-én, kedden repülőgéppel átszállították New Yorkba. A halálhírt Los Angeles-i idő szerint szerda délután közölték.

Natasha Richardson ismert színészcsalád tagja, édesanyja a rengeteg filmben szereplő és többszörös díjnyertes Vanessa Redgrave, apja Tony Richardson rendező-producer. Húga, Joely Richardson szintén színésznő. Anya és lánya együtt játszott a magyar Koltai Lajos Este című filmjében.

Anyja önéletrajzi könyvében azt írja lányáról: "Natasha hangja arra késztet, hogy odafigyelj, és ez nagy adomány".

Natasha Richardson színpadi színészként indult a pályán, játszott többek közt a Westenden a Sirály-ban, A vágy villamosá-ban és alakította Sally Bowlest a Sam Mendes és Rob Marshall-féle Kabaré-ban. Utóbbiért 1998-ban megkapta a rangos Tony-díjat.

Forrás: [origo]
Natasha Richardson és Vanessa Redgrave az Este című filmben

Négyévesen felbukkant apja A könnyűlovasság támadása című filmjében, első felnőtt filmszerepét pedig a Minden kép egy történet című filmben játszotta 1984-ben. Ebben az évben felbukkant a Sherlock Holmes kalandjai-ban is. Kenneth Branaghvel és Colin Firth-el szerepelt az Egy hónap vidéken-ben (1987). Korai szerepei közül kiemelkedett a Patty Hearst (1988), melyben a címszereplőt formálta meg és A szolgálólány meséje (1990), amely által szélesebb körben ismert lett. Az 1994-es Nell, a remetelány magánéleti szempontból is fontos volt: itt ismerkedett össze második férjével, Liam Neesonnal, akivel még ugyanabban az évben összeházasodtak. A házaspárnak két fiúgyermeke született.

Szerepelt olyan könnyed filmekben, mint az Apád-anyád idejöjjön! (1998), a Fújd szárazra, édes! (2001) vagy az Álmomban már láttalak (2002), és olyan drámai szerepekben is láthattuk, mint A fehér grófnő (2005), melyben Ralph Fiennes partnere volt vagy Koltai Lajos Este (2007) című sokszereplős alkotása, melyben saját édesanyja, Vanessa Redgrave egyik lányát alakította. Utolsó filmszerepét a tavaly bemutatott Wild Child című tinikomédiában játszotta, melyben egy iskolaigazgatónőt formált meg.

További olvasnivaló: Koltai Lajos és Pados Gyula emlékezik Natasha Richardsonra