Adam Sandler a legmagányosabb ember a világon

Vágólapra másolva!
Ha valaki egyszer azt mondja, hogy Adam Sandlert egy Tarkovszkijt idéző filozofikus sci-fiben látjuk majd, biztos bolondnak nézzük vagy azt gondoljuk, egy párhuzamos dimenzióban él. A Netflix új filmje, Az űrhajós azonban (ha természetesen nem is közelíti meg az említett orosz rendező klasszikusait, de) mindenképpen egy bátor próbálkozás.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, Adam Sandler valamiféle egyedi szerződést köthetett a Netflix-szel, ugyanis ha az elmúlt évek sormintáját nézzük, minden egyes tőle megszokott olyan gagyi vígjátékra, mint a Gyagyás gyilkosságok 1-2, jut egy fajsúlyosabb dráma, amelyben a színészi kvalitásait is megmutathatja: a Csiszolatlan gyémánt például egyenesen zseniális volt, ha nem vállalt volna el évtizedeken keresztül mindenféle, a szakma megvetését kiváltó gagyit, akkor valószínűleg Oscar-jelölést is kapott volna érte, de egészen a korrekt volt a szintén a streaming-szolgáltatón debütál Mindent egy lapra című sportfilm is. És úgy fest, a Netflix a Leó című borzalmas családi animációs vígjáték után ismét megengedte neki, hogy egy jóval szűkebb közönséget megszólító produkcióval, Az űrhajós-sal álljon elő. 

Az űrhajós
Az űrhajós Forrás: Netflix

A Jaroslav Kalfar regényéből készült filmben a sztár ezúttal egy asztronautát alakít, akinek az a küldetése, hogy a Vénuszon túl valami különös csillagport megvizsgáljon és miközben egyedül tölti a napjait a végtelen magányban, a felesége el akar válni tőle. Utóbbit a földi irányítás nem engedi, hogy tudtára jusson, hiszen nem tenne jót a feladatnak, ha az amúgy is szélsőséges mentális állapotot igénylő feladatot veszélyeztetné az információ, de csak-csak feltűnik a férfinak, hogy képtelen elérni videóhívásokkal a nőt. Aztán hirtelen nem várt társasága akad az űrhajón, amikor megjelenik egy földönkívüli óriáspók a fedélzeten. És ekkora egy percig azt hihetjük, horrorról van szó, a főszereplő rögtön Chemotox után is nyúl, mint azt mindannyian tennénk, vagyis pontosabban belső tisztítást rendel el, de ez mit sem árt a kreatúrának, végül pedig különös barátság alakul ki közöttük. Az intelligens, az emberi beszédet és kultúrát ismerő lényről kiderül, ő is egyedül sodródik a kozmoszban, és olyannyira bölcsen látja a világot és az életet, mint egy megvilágosodott szerzetes.

Nem véletlen, hogy a film szélsőségesen megosztotta a közönséget: aki előzetes ismeretek nélkül, Adam Sandler nevét meglátva abban reménykedett, hogy egy szokásos alpári vígjátékot láthat majd tőle, az alaposan csalódhatott, Az űrhajósban egyetlen poén sem hangzik el.

Leszámítva azokat a szatirikus képsorokat, amelyekben a címszereplőt arra kényszerítik, hogy a missziót támogató szponzoroknak különböző reklámszövegeket mondjon fel. És, akik a szinopszis alapján egy csupa nagybetűs sci-fi-kalandot vártak, szintén pórul jártak: a játékidő nagy részében a a hősünk és a földönkívüli közötti egzisztenciális, létfilozófia kérdéseket boncolgató dialógusok váltják egymást.

Az űrhajós Forrás: Netflix

És ezek a párbeszédek bár nem hatolnak olyan mélyre, mint például Tarkovszkij Solaris-ában, néha rezeg a léc a blöff és a valóban kiérlelt művészi vízió között, de tagadhatatlanul számos értékes gondolat elhangzik, miközben a film a furcsa stílusával és hangulatával hipnotizálja az erre fogékony nézőt.

És fontos megjegyezni azt is, hogy nem egy szélhámos áll a produkció mögött, hanem Johan Renck, aki a Csernobil című sorozatot is rendezte, Adam Sandlerről pedig újfent kiderül, hogy kiváló drámai színész, akár a jelenkor Dustin Hoffmanjává is válhatott volna, hanem váltja újra és újra aprópénzre – vagyis pontosabban nagyon is vastag dollárkötegekre – a tehetségét tucatnyi ordenáré vígjátékkal.

Rengetegszer szidjuk joggal a Netflixet, amiért sorozatban gyártják a középszerű vagy egyenesen gagyi filmeket és sorozatokat és sokszor jól érezhető, hogy a politikai propaganda a legfontosabb célkitűzésük, de néha kijár nekik a dicséret. Adam Sandler neve ide, vagy oda, valószínűleg nincs egyetlen olyan hollywoodi stúdió sem, amelyik erre a tényleg szűk réteget megszólító, nagyon nem konvencionális sci-fire sok tíz millió dollárt megszavazott volna.