A jelenünkről szól a Nyócker! rendezőjének indiános filmje - videó

Vágólapra másolva!
Megérkezett Gauder Áron animációs mozifilmjének az előzetese. A Kojot négy lelke az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban és március 16-tól lesz látható a mozikban. A film ugyanekkor mutatkozik be a Cartoon Movie animációs kongresszuson Bordeaux-ban, ahol a Gauder Áront a Legjobb Európai Rendező díjára jelölték.
Vágólapra másolva!

Gauder Áron rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás magyar dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező ezeket a történeteket szerette volna életre kelteni. Az ötletből született meg a Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv, amely az indiánok teremtésének mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

A Kojot négy lelke főszereplőinek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözték a hangjukat. További szerepekben Scherer Péter, Kautzky Armand, Vida Péter, Előd Álmos, Debreczeny Csaba, Bolla Róbert, Schneider Zoltán, Kis-Kovács Luca, Faragó András, Vida Bálint és Vida Sára.

Gauder Áront idén az Év Európai Rendezőjének jelölték a Cartoon Movie eseményen, ahol elismert európai animációs filmrendezőkkel együtt indul a díjért.

A díjat az animáció területén nyújtott magas színvonalú munkájukért és az animációs filmiparra gyakorolt hatásukért ítélik oda. A 25. évfordulóját ünneplő rendezvényt március 8-10. között tartják a franciaországi Bordeaux városában. A díjazottakat a Cartoon Movie-n résztvevő szakemberek szavazzák meg és március 9-én hirdetik ki.

A Kojot négy lelke című filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.