Hatalmas összegért vették meg a nemrég meghalt Jean-Luc Godard forgatókönyvét

GODARD, Jean-Luc
Zürich, 2022. szeptember 13. 2010. november 30-án Zürichben készített kép Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendezőről. Godard, a francia új hullám legendás rendezője 2022. szeptember 13-án, 91 éves korában elhunyt. A svájci-francia rendező olyan filmekkel vált ismerté, mint a Kifulladásig, az Éli az életét, a Bolond Pierrot vagy az Alphaville. MTI/EPA/Keystone/Gaetan Bally
Vágólapra másolva!
Több mint 300 ezer euróért (124 millió forintért) kelt el Jean-Luc Godard A megvetés (Le mépris) című filmjének első kéziratos forgatókönyve, amely eredetileg Brigitte Bardot tulajdonában volt - közölte az árverést szervező Christie's aukciósház.
Vágólapra másolva!

Az 1963-ban bemutatott film forgatókönyve 59 kézírásos és 24 gépelt oldalt tartalmaz. A forgatókönyvben a rendező jegyzetei és javításai is láthatók.

A filmet Alberto Moravia regényéből adaptálta Godard.

A forgatókönyvben az író jegyzetei is olvashatók, valamint a film szereplőinek, köztük Bardot-nak, Michel Piccolinak, és az önmagát alakító Fritz Lang rendezőnek a megjegyzései is.

A megvetés (Michel Piccoli és Brigitte Bardot) Forrás: AFP


A kézirat árát előzetesen 120-180 ezer euróra (50-74 millió forintra) becsülték, de a győztes licitáló végül 302 400 eurót fizetett az árverési illetékekkel együtt a Párizsban megrendezett aukción.

A Christie's közleménye szerint ez volt a film forgatókönyvének első kézirata, és ebben még nem szerepeltek azok a meztelen jelenetek, amelyeket a film amerikai producere erőltetett.

A forgatókönyvet eredetileg Brigitte Bardot kapta, de a színésznő eladta fotós barátjának, Ghislain Dussart-nak. A világhírű filmrendező, Jean-Luc Godard szeptember 13-án, 91 éves korában halt meg.