Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez a 6 legjobb magyar film Dobó Kata szerint

Dobó Kata
Vágólapra másolva!
A FILMIO a magyar filmek meghatározó streaming platformja, ahol a magyar filmgyártás régi és új remekműveit lehet bármikor meg-és újranézni. A hétről hétre bővülő, jelenleg mintegy 500 filmes kínálatot ezúttal Dobó Katával vettük számba, akivel szóba került többek között a férfiak és a nők kapcsolata, a mindenkori fiatalság, de szó esett művészetéről és az emberi sorsokról is.
Vágólapra másolva!

Az én XX. századom

A film egyik kimagasló jelenetében egy feministák által szervezett előadáson felszólaló férfi beszédében eljut egészen addig, hogy nők gyakorlatilag nem léteznek.

Szerintem minden gyűlöletet a félelem táplál, ugyanis mennyire picinek érezheti magát az az ember, aki így tud gyűlölni és ezért úgy viselkedik, ahogy. A film rendezője, Enyedi Ildikó bátor és szuverén, imádom a humorát, ami ebben a filmben érhető igazán tetten. Az a tény, hogy nem csak Magyarország lelkesedik a filmjeiért büszkeséggel tölt el, hiszen alkotásaival országhatárokat képes átívelni szerintem leginkább a bátorsága és különleges látásmódja miatt.

Miért félnek bizonyos férfiak a nőktől? - kérdez rá Az én XX. századom. Forrás: FILMIO

Szerelem

A film minden egyes megtekintésekor ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg bennem: hogyan lehet egy ilyen filmet egyáltalán létrehozni? Ahogy Törőcsik Marit látjuk a vásznon, az annyira bájos és szívszorító is egyben: fantasztikus színésznő. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy dolgozhattam együtt a film rendezőjével, Makk Károllyal. A Szerelemről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, annyi érzést karol fel a film; helyet kapnak benne ugyanis az emberi kapcsolódások nehézségei mellett a kitartás és a "nemadomfel-jelenség" is...

A Szerelem a magyar filmtörténet egyik legszebb alkotása a történelmi-társadalmi érdeklődés és a szubjektív nézőpont szintézise. Forrás: FILMIO

A kor szörnyű politikai lenyomata, ami embereket szakít szét egymástól, ugyanakkor az empátia, a remény és az örök szerelembe vetett hit.

Biztos vagyok benne, hogy megérintené őket, lehetetlen elkerülni, hogy a film mélyen hasson ránk, hiszen olyan vizuális eszközöket használtak a készítésekor, melyek az elménkre is hatást gyakorolnak, pedig ez abban az időben egyáltalán nem volt szokványos.

A martfűi rém

Az erős rendezői koncepció és a fantasztikus színészi alakítások miatt szó szerint sokkoló élmény volt számomra, mikor először láttam ezt a filmet. Ritkán van esélyem minden előítélet nélkül filmet nézni, így igazán meg tudott lepni: az éreztem, hogy egyszerre ki is kapcsolnám, de tovább is nézném. A világ sajnos nem változik, mindig voltak és lesznek beteg elméjű emberek, akik vágyaikat az erkölcsi és morális korlátokon túl is kiélik, ráadásul a legriasztóbb, hogy itt élnek, itt járnak köztünk.

A martfűi rém utáni nyomozás hosszú ideig tartott és csak nehezen sikerült kideríteni, hogy ki a valódi gyilkos. Forrás: FILMIO

Megint csak láthatjuk az adott kor politikai és emberi ellentéteit, amikor nem feltétlenül az igazság kiderítése a fontos, vagy az emberi életek védelme, hanem a felfele való megfelelés, az eltusolás.

Csak szex és más semmi

Ez az egyetlen filmem, amiben azóta sem kritizálom magam. Fantasztikus érzés, hogy a szakma és a közönség egyaránt szerette, nem lett megosztó alkotás, hanem tényleg mindenki azt gondolta, hogy jól sikerült.

Dobó Kata Forrás: instagram.com/katadobo

Talán az örök érvényű téma – hol lehet megtalálni a megfelelő partnert, és mi van, ha nem találjuk? - vagy a színházi kulisszák mögötti helyszín – ami mindig is érdekelte az embereket, ahogy készül egy-egy színdarab – az oka, hogy sokan emlegetik a mai napig is elismerően az alkotásunkat.

A hosszú éveken át gyúrt cselekmény nagyon kiforrott alkotást eredményezett, s férfiak és nők egyaránt szeretik. Mai napig gyakran idéznek a filmből sokszor a fiatalok is, valószínűleg azért, mert valamit megmozgatott és eltalált a nézők többségében.

Csányi Sándor és Schell Judit a 'Csak szex és más semmi' című filmben Forrás: FILMIO

Akik maradtak

Mindig azokat az alkotásokat tartom a legerősebbnek, amelyek a történelmi kort csontig hatolóan képesek bemutatni a karakterek rezdülésein keresztül, ez a film pedig megtanít rá, hogy mindent túl lehet élni. Olyan gyönyörűen és finoman festi meg a holokauszt képét egy-egy jelenetben, hogy minden nézőt mélyen megérint, ebben biztos vagyok.

Ez az egyetlen, ami az embert előre tudja mozdítani.

Dobó Kata mindig azokat az alkotásokat tartom a legerősebbnek, amelyek a történelmi kort csontig hatolóan képesek bemutatni a karakterek rezdülésein keresztül. Forrás: FILMIO

Moszkva tér

„Ahányszor csak megnézem ezt a filmet, szinte mindig a homlokomra csapok: ez az én életem! Persze nem minden aspektusában, de olyan mértékű naturalizmussal ábrázolja a világot – amelyet a színészi játék és vizualitás csak fokoz, - hogy elejétől a végéig benne érzem magam a történetben. Ez egy egyetemes érzés, sokan éltük meg hasonlóan ezt az időszakot: a fiatalságunkat.

Azt gondolom, ha valamilyen témához hozzányúlunk, azt csak így lehet megtenni, hogy az igazságot mutatjuk be, de azért érezzük közben azt is, hogy mindenre létezik megoldás."

A Moszkva tér egy 2000-ben forgatott, 2001-ben bemutatott magyar filmvígjáték, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Török Ferenc vizsgafilmje. Forrás: FILMIO

„A FILMIO szerintem fantasztikus kezdeményezés, pláne, hogy a régi filmeket mai minőségben nézhetjük az otthonunk kényelméből."

"Öröm látni, hogy milyen széles kínálatban szerepelnek itt filmjeink, a magyar alkotások fantasztikusak: az ember egyszer csak elkezdi felfedezni őket és pillanatok alatt függője lesz."

A FILMIO, a magyar filmek gyűjteménye egyedülálló szórakoztató és kulturális szolgáltatásként, kínálja exkluzív tartalmait és a könnyű hozzáférést, ahol mindenki megtalálja kedvenc filmjei mellett a legújabb magyar mozifilmeket is - ráadásul kiemelkedő minőségben.

A cikk a FILMIO támogatásával készült. További információ itt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről