Ez a film kapta a legtöbbet a francia Oscar-díjból - videó

Vágólapra másolva!
Tarolt az Elveszett illúziók című film a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az Honoré de Balzac regényfolyamából Xavier Giannoli rendezésében készült alkotást hét kategóriában díjazta a francia filmakadémia.
Vágólapra másolva!

A 15 kategóriában jelölt filmdráma elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb fényképezésnek (Christophe Beaucarne), a legjobb adaptációnak (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), a legjobb jelmeznek (Pierre-Jean Larroque), a legjobb díszletnek (Riton Dupire-Clément) és a legjobb mellékszereplőnek (Vincent Lacoste) járó elismerést, a film főszerepét alakító 25 éves Benjamin Voisin pedig a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.


A párizsi Olympia koncertteremben rendezett 47. César-díjátadó másik nagy győztese a Leos Carax rendezésében készült Annette című zenés film, amely a 11 jelölés után öt kategóriában győzött: a legjobb rendezés mellett megkapta a legjobb vágásért (Nelly Quettier), a legjobb hangmérnöki munkáért (Pascaline Chavanne), a legjobb vizuális effektekért (Guillaume Pondard) és a legjobb filmzenéért (Ron Mael és Russell Mael) járó Césart.

A giccsességet művészi eszközként vállaló musicalfilm, az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben, és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon is megkapta a legjobb rendezésnek járó elismerést.


A legjobb külföldi filmnek járó Césart a francia Florian Zeller Az apa című angol című drámája nyerte el a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkinsszal a főszerepben.