Vágólapra másolva!
Chloé Zhao A nomádok földje című amerikai roadmovie-ja kapta szerdán a legjobb film díját az Amerikai Producerek Céhétől (PGA).
Vágólapra másolva!

A producercéh 32. alkalommal adta át díjait. A nomádok földje, amely a gazdasági recesszió idején Amerika nyugati részén vándorló, lakókocsiban és furgonokban élő emberek világát mutatja be egy megözvegyült nő (Francis McDormand) történetén keresztül, a második olyan alkotás, amelyet nő rendezett és elvitte a producerek fődíját. Az első Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmje volt 2010-ben.

A nomádok földje az idei filmes díjszezonban már számos trófeát begyűjtött, köztük a Golden Globe-díjat is.

Zhaót rendezőként is esélyesnek tartják az Oscar-díjra, amelyet április 25-én adnak át Los Angelesben.

A nomádok földje című film kevesebb mint 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) költségvetésből készült számos amatőr szereplővel. Peter Spears, a film producere a díjat megköszönve kiemelte, hogy


Az elmúlt 11 évben, mióta az amerikai filmakadémia kibővítette az Oscarra jelölhető filmek számát, a producercéh és a filmakadémia nyolc alkalommal díjazta ugyanazt a produkciót a legjobb film kategóriában.

A PGA a legjobb animációs film díját idén a Lelki ismeretek című Pixar-produkciónak ítélte oda, a dokumentumfilmek közül pedig a Tanítóm, a polip című alkotást díjazták.


A PGA díjátadó ceremóniáját idén a pandémia miatt virtuálisan rendezték meg.