Vágólapra másolva!
Luzernben lesz az Európai Filmdíjak átadója 2024-ben - jelentette be a berlini székhelyű Európai Filmakadémia és a svájci város.
Vágólapra másolva!

A 37. Európai Filmdíj-átadó helyszíne a Luzern Kulturális és Kongresszusi Központban (KKL Luzern) lesz, számos további eseménnyel kiegészülve. A Svájci Szövetségi Kulturális Hivatal, Luzern kanton, valamint médiapartnerként a svájci közszolgálati média által is támogatott esemény időpontja 2024. december 7.

Az Európai Filmdíjakat először 1988-ban adták át Berlinben a kontinens filmiparának népszerűsítése és támogatása céljából.

Minden második évben Berlin ad helyet a ceremóniának, míg a további esztendőkben Európa különböző nagyvárosai; jövőre például Reykjavík. A díjátadó nemzetközi vendégeket vonz a helyszínre, filmeseket, az akadémia tagjait, jelölteket és nyerteseket, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit. Az európai filmipar képviselői az iparág kihívásairól, valamint a filmgyártás és a filmforgalmazás helyzetéről tárgyalnak a díjátadó városban.

KKL Luzern Forrás: europeanfilmacademy.org


A 2024-es luzerni eseményen bemutatkozhat a svájci művészet, kultúra és dizájn, valamint Svájc mint filmforgatási helyszín és vonzó koprodukciós partner.


Az Európai Filmakadémiának számos svájci tagja van, több svájci alkotást ismertek el Európai Filmdíjjal. Peter Liechti dokumentum-esszéje, a The Sound of Insects - Record of A Mummy 2009-ben nyert, Manuel von Stürler 2012-ben kapott díjat a Nomád tél rendezéséért. Claude Barras animációs nagyjátékfilmje, az Életem cukkiniként 2016-ban győzött, 2020-ban Susanne Regina Meures-t a Saudi Runaway rendezéséért EUFA díjat, Lasse Linder (Sötétben minden macska szürke) rövidfilmes díjat kapott az Akadémiától. 2010-ben a világhírű svájci színművész, Bruno Ganz életműdíjat vehetett át. Svájc koprodukciós partnerként is kapott díjakat, többek között Paolo Sorrentino 2015-ös Ifjúság című filmjéért (legjobb európai rendező, film és színész).

A francia építész, Jean Nouvel által megálmodott KKL Luzern kulturális és közösségi központ a város építészeti jelképe.

A luzerni tó partján lévő épület közel van az óvároshoz, valamint a híres fedett hídhoz. A KKL Luzern mennyezete részben a tó fölé nyúlik, a tó vize csatornákon keresztül az épületbe is bevezet. 2024-ben mintegy ezerkétszáz vendég vesz részt a díjátadó ünnepségen.