Oscar-csúcsok: ezek a filmek és alkotók tartják az Oscar-díj rekordjait

Walt Disney és Shirley Temple a Hófehérke és a hét törpe Oscar-díjaival
Vágólapra másolva!
Április 25-én rendezik meg a 93. Oscar-díjátadót: David Fincher rendezése, a Mank kapta a legtöbb jelölést, szám szerint tízet, többek között olyan fontos kategóriákban, mint a legjobb film, a legjobb rendezés, és a legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman a címszerepben) díja. A közelgő gála kapcsán összeválogattuk a legnagyobb amerikai filmes díj történetének legjeit, rekordjait, legyen szó a legtöbb díjat és jelölést kiérdemelt filmekről, alkotókról, a legsikeresebb bemutatkozásokról, nyerő szériákról, történelmi úttörőkről, legfiatalabbakról és korelnökökről.
Vágólapra másolva!

Filmes legek

Nincs egyetlen "legjobb film" a díj történetében, a legtöbb díjat elnyert film rekordját ugyanis három ambiciózus, egyaránt bő háromórás szuperprodukció tartja: az 1959-es Ben Hur, az 1997-es Titanic és a 2003-as A Gyűrűk Ura: A király visszatér, egyaránt 11 díjjal. Utóbbi két film két másik rekordot is tart: a Titanic ott van a legtöbb jelölést kapott filmek között 14 jelöléssel, olyan filmek mellett, mint az 1950-es Mindent Éváról és a 2016-os, szintén szórakoztatóipari kulisszák mögött játszódó Kaliforniai álom. Peter Jackson rendezése nem kapott ennyi jelölést, de ezt aligha élték meg kudarcnak az alkotók, mivel ez a film tartja a rekordot a legtöbb jelölést díjra váltó film kategóriájában (mind a 11 jelöléséből díj lett).

Említést érdemelnek még a "nagy ötök" rekorderei, azaz olyan filmek, amik elnyerték az öt legfontosabb díjat (film, rendezés, főszereplő színész és színésznő, valamint eredeti vagy adaptált forgatókönyv). Három film kapta meg mind az öt díjat: az 1934-es Ez történt egy éjszaka, a Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991). Sokatmondó, hogy mindhárom film az adaptált forgatókönyv kategóriában nyert, jó irodalmi alapból tehát nagyobb eséllyel születik sikerfilm (vagy legalábbis Oscar-eső mindenképpen).

Alkotói rekorderek

A legtöbb Oscar-díj rekordját nem meglepő módon Walt Disney tartja 22-vel, a női rekordot pedig Edith Head, aki nyolcszor nyert jelmeztervezőként olyan filmekért, mint a Római vakáció (1953) vagy A nagy balhé (1973). Disney, a legendás producer 1954-ben megdöntötte az egy évben legtöbb jelölést és díjat bezsebelő alkotó díját is hat jelöléssel és négy díjjal: nyert rövid és egész estés dokumentumfilmmel, valamint animációs és élőszereplős rövidfilmmel, és kapott még két jelölést is az utóbbi két rövid kategóriában.

A legtöbb Oscar-díjat nyert színész vagy színésznő meglepő módon nő: Katharine Hepburn négyszer lett legjobb színésznő olyan filmjeivel, mint az Ébredj velünk! (1933), a Találd ki, ki jön vacsorára (1967), Az oroszlán télen (1968) és Az aranytó (1981). Rendezőként John Ford nyert a legtöbbször, szám szerint négyszer, olyan filmek rendezésével, mint A besúgó (1935), az Érik a gyümölcs (1940), a Hová lettél, drága völgyünk? (1941) és A nyugodt férfi (1952). Írók közül öten nyertek 3-3 díjat: Woody Allen (Annie Hall, Hannah és nővérei), Charles Brackett (Férfiszenvedély, Alkony sugárút), Paddy Chayefsky (Marty, A kórház, Hálózat), Francis Ford Coppola (A tábornok, A keresztapa-filmek), és Billy Wilder (Férfiszenvedély, Alkony sugárút, A legénylakás).

Debütálások

Meglepő módon sokkal több nő kapott Oscar-díjat nagyjátékfilmes színészi debütálásáért, mint férfi: legjobb férfi főszereplőként még sosem nyert senki az első filmjével, nők közül viszont négyen is: Shirley Booth (Térj vissza, kicsi Sheba!), Julie Andrews (Mary Poppins), Barbra Streisand (Funny Girl) és Marlee Matlin (Egy kisebb isten gyermekei). Férfiak közül hárman kaptak mellékszereplői Oscar-díjat a debütálásukért - Harold Russell, Timothy Hutton és Haing S. Ngor - nők közül viszont kilencen: Gale Sondergaard, Katina Paxinou, Mercedes McCambridge, Eva Marie Saint, Jo Van Fleet, Tatum O'Neal, Anna Paquin, Jennifer Hudson és Lupita Nyong'o.

Rendezők közül viszont csak férfiak nyertek Oscart rögtön a debütálásukért, és ők sem voltak kezdők a szakmában. Delbert Mann a Marty című 1955-ös rendezésekor már sikeres televíziós rendező volt, ahogy James L. Brooks is veterán tévés íróként kapott Oscart a Becéző szavak-ért 1984-ben. Jerome Robbins rengeteg színpadi tapasztalattal a háta mögött rendezte meg az 1961-es West Side Story-t, ami elmondható Sam Mendesről is (Amerikai szépség, 1999), Robert Redford és Kevin Costner pedig befutott sztárszínészekként rendezték meg az Átlagemberek-et (1980) és a Farkasokkal táncoló-t (1990).

Nyerő szériák

Természetesen a kategóriafüggetlen Oscar-díjas nyerő széria rekordját is Walt Disney tartja, aki tíz díjat kapott nyolc év leforgása alatt (1931 és 1939 között), bár ebből kettő különdíj volt, az egyik Mickey egér megalkotásáért, a másik stílszerűen hét kis szobrocska a Hófehérke és a hét törpe innovációiért. Ami a legjobb nagyjátékfilmeket illeti, producerként soha senki nem duplázott egymást követő években, egyedül a legendás David O. Selznicknek sikerült zsinórban kétszer nyernie az Elfújta a szél (1939) és A Manderley-ház asszonya (1940) című klasszikusokkal, de akkoriban hivatalosan a stúdiót díjazták, nem személyesen őt.

Walt Disney és Shirley Temple a Hófehérke és a hét törpe Oscar-díjaival Forrás: oscars.org

Ami a rendezőket illeti, hárman is tudtak egymást követő években nyerni: John Ford ismét rekorder (Érik a gyümölcs, 1940; Hová lettél, drága völgyünk?, 1941), Joseph L. Mankiewic a második (Egy levél három asszonynak, 1949; Mindent Éváról, 1950), Alejandro G. Iñárritu pedig a harmadik és máig utolsó olyan filmjeivel, mint a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) (2014) és A visszatérő (2015). A legjobb férfi főszereplők közül ketten tudtak duplázni: Spencer Tracy a Tengeri titánok (1937) és a Fiúk városa (1938) alkalmával, illetve Tom Hanksnek sikerült még ez a bravúr a Philadelphia - Az érinthetetlen (1993) és Forrest Gump (1994) című munkáival. Nők közül szintén ketten nyertek zsinórban kétszer főszereplőként, egyikük Luise Rainer (Ziegfeld a nők királya, 1936; Az édes anyaföld,1937), a második pedig a már említett Katharine Hepburn (Találd ki, ki jön vacsorára, 1967; Az oroszlán télen, 1968).

Ifjak és korelnökök

A legfiatalabb színész, aki Oscar-díjat kapott, alig 10 éves volt, ő Tatum O'Neal, akit a Papírhold (1973) női mellékszereplőjeként díjaztak. A legfiatalabb jelölt férfi mellékszereplői jelölést kapott, ő pedig a 8 éves Justin Henry a Kramer kontra Kramer-ből (1979). A legfiatalabb legjobb női főszereplő Marlee Matlin lett 21 évesen az Egy kisebb isten gyermekei (1986) című filmben nyújtott alakításáért, férfiak közül pedig Adrien Brody volt a legifjabb A zongorista címszerepében 29 évesen. Rendezők közül a legfiatalabb Damien Chazelle volt a Kaliforniai álom-mal 32 évesen, forgatókönyvírók közül pedig Ben Affleck 25 évesen a Good Will Hunting-gal az eredeti forgatókönyves kategóriában.

Ami a korelnököket illeti, a legidősebb legjobb rendező Clint Eastwood volt 74 évesen a Millió dolláros bébi (2004) alkalmával, színészi díjat pedig a februárban meghalt Christopher Plummer kapott 82 évesen, a Kezdők (2010) mellékszereplőjeként. Legjobb színésznőként Jessica Tandy 80 évesen kapott Oscart a Miss Daisy sofőrje 1989-es női főszerepéért, férfiak közül pedig Az aranytó (1981) férfihőse, Henry Fonda a legöregebb 76 évvel. Ezt a rekordot megdönthetné idén Anthony Hopkins, aki Az apa címszerepében 83 évesen a legidősebb férfi főszereplői jelölt a díj történetében. A kategóriafüggetlen Oscar-korelnök - nem számítva persze a tiszteletbeli és életműdíjakat - James Ivory, aki 89 évesen nyert a Szólíts a neveden (2017) írójaként.

Úttörők

Az első nő, aki Oscar-díjat nyert rendezőként, Kathryn Bigelow volt a 2009-es A bombák földjén című háborús thriller rendezéséért, míg az első Oscar-díjas női producer Julia Phillips, akinek A nagy balhé című filmje a legjobb film kategóriában győzött. Ami nemzetek úttörőit illeti, az első külföldi film, amit legjobb filmnek jelöltek, A nagy ábránd című 1937-es, Jean Renoir rendezte klasszikus volt, viszont egészen tavalyig kellett várni, hogy az amerikai filmakadémia elismerjen egy idegen nyelvű filmet a legfontosabb díjával: a dél-koreai Paraziták alkotói érdemelték ki ezt az elismerést.