Amerikába jöttem 2: plasztikázott hakni

Amerikába jöttem 2
Vágólapra másolva!
Eddie Murphy karrierjének egyik fontos állomása volt az 1988-as Amerikába jöttem, s a rajongók régóta szerettek volna egy folytatást a filmnek. 33 év után meg is érkezett a második rész – amelynek poénjai fáradtan próbálják visszaidézni a 80-as éveket.
Vágólapra másolva!

Akeem herceg (Eddie Murphy), apja halála miatt átveszi a trónt, s kénytelen elgondolkodni azon, hogy ki fogja majd őt egyszer váltani az uralkodói poszton. A törvények szerint csak férfi lehet király, hősünknek azonban három lánya van. Egy nap váratlan hír érkezik Zamundába. Akeemnak született egy fia az egykori amerikai kirándulása során, így újra nyugat felé veszi az irányt, hogy megtalálja a trónörököst.

Amerikába jöttem 2 (Arsenio Hall és Eddie Murphy) Forrás: Paramount Pictures/Amazon Studios

Az efféle, több évtizedes szünet után elkészített folytatásoknál rendre felvetődik a kérdés, miszerint van-e létjogosultságuk? A válasz nem egyszerű, mert volt már rá példa, hogy az ötlet működött (például a Twin Peaks esetében, igaz, erre David Lynch zsenije jóformán garanciát jelentett), de az esetek többségében

a végeredmény kimerül egy izzadtságszagú nosztalgia-party-ban.

Craig Brewer munkája teljes mértékben utóbbiak sorába tartozik: hiába látszik, hogy ő, illetve a producerként is közreműködő Murphy, a szívükön viselték a film sorsát. A történet kis túlzással az első rész inverz változata. Amerikában nagyjából negyedórát töltünk, a lényeg ezúttal a Queensből érkező herceg ismerkedése Zamunda birodalmával. Az átlagos fiú igyekszik beilleszkedni és kiélvezni a hirtelen jött gazdagságot, ám a felelősséggel is meg kell birkóznia. Erre jön rá a küszöbön álló háború, illetve a családi széthúzás, konfliktusoknak tehát nem vagyunk híján. Más kérdés, hogy Brewer ezeket roppant hanyagul kezeli. Látszik, hogy számos jelenet a vágószoba padlóján végezte, ugyanis egyes nézeteltérések következményei vagy röhejesek, vagy meg sincsenek magyarázva. A romantikus szál felszínes és elhamarkodott, nem is beszélve a hercegről, akinek semmi jelleme, karizmája nincs.

Amerikába jöttem 2 (Teyana Taylor és Wesley Snipes) Forrás: Paramount Pictures/Amazon Studios

Az újdonságok közül egyedül Wesley Snipes tábornoka működik, de ő kevés teret kap ahhoz, hogy ténylegesen elvigye a hátán a filmet. A múltidézés a maga módján működik: flasbackek, visszatérő szereplők formájában idézik meg az elődöt, valamint Murphy és társa, Arsenio Hall újfent több karaktert is eljátszanak. A díszletek, cameok, kreatívnak szánt húzások kölcsönöznek némi bájt az összképnek, valami mégis hiányzik.

Az Amerikába jöttem 2 hiába szórakoztató helyenként, egyszerűen nem tud vicces lenni. A prűdség pláne borzalmasan áll neki, sokkal jobb döntés lett volna kihasználni Murphy szókimondó humorát és kicsit "grafikusabbá" tenni a cselekményt. Ennek hiányában csak egy családbarát osztálytalálkozó érzése kapott el, ahol tilos alkoholt fogyasztani.

Az Amerikába jöttem második része nem lett jó film, ez tény. A végeredményt látva a létjogosultsága szintén megkérdőjelezhető, de a hibái ellenére is látszik, hogy igyekeztek igényesen hozzányúlni, emiatt pedig nem lehet rá teljes szívvel haragudni. Biztosan lesz, akit elkap a hangulata és kellemes élményként könyveli el a zamundai kalandot, mert egy teljesen ártalmatlan, kedves, de leginkább semmilyen kiruccanás ez. Egy drága, múltidéző hakni, amit egyszer túl lehet élni.