Bérgyilkos apától a prostituált anyáig: ezek a legsötétebb hollywoodi családi titkok

Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Jack Nicholson
Vágólapra másolva!
A sztárok is csak emberek – tartja a mondás, de akad, aki családi körülményei, hányatott gyerekkora miatt hátrányból indulva tör magasra, hogy aztán a rivaldafény világítson rá múltjának sötét foltjára. Van olyan filmsztár, akinek a nővéréről derült ki, hogy az anyja, mást az apja szoktatott rá a drogra és van, akinek a 20. század egyik leghíresebb bérgyilkosa az apja. Összegyűjtöttük az öt leghátborzongatóbb hollywoodi családi titkot.
Vágólapra másolva!

Woody Harrelson

A háromszoros Oscar-jelölt színész (Larry Flynt, a provokátor, A harcmező hírnökei, Három óriásplakát Ebbing határában) apja, Charles Voyde Harrelson azzal írta be a nevét az amerikai krimitörténetbe, hogy ő követte el a 20. század első megrendelt gyilkosságát egy szövetségi bíró, John H. Wood Jr ellen.

A bérgyilkos apát később az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy elleni halálos merénylettel kapcsolatban is szóba hozták, miután a Wood bíró meggyilkolását megrendelő kábítószerkereskedő, Joseph Chagra azzal az információval igyekezett saját büntetését enyhíteni, hogy azt vallotta, Harrelson azzal dicsekedett neki, ő ölte meg Kennedy-t. De 2003-ban Chagra azt is állította: nem is a korábban más gyilkossági ügyben már 15 évre elítélt, de jó magaviselettel 5 év után szabadult Harrelson ölte meg Wood bírót – ekkor Woody Harrelson próbált apjának perújrafelvételt kijárni, sikertelenül.

Nem vénnek való vidék (Woody Harrelson) Forrás: UIP Duna Film

Amiben az is közrejátszhatott, hogy a bérgyilkos apa (két másik társával) 1995-ben megpróbált megszökni az atlantai fegyházból. Ezután átszállították a maximális biztonságú illinois-i fegyházba, itt is halt meg 2007-ben, 68 évesen, szívinfarktusban – ugyanabban az évben, amikor fia eljátszotta a cinikus Carson Wells bérgyilkost a Coen fivérek Cormac McCarthy-adaptációjában, a Nem vénnek való vidék-ben.

Robert Downey Jr.

Az amerikai színész pályája elején jóformán önmagát alakította a Bret Easton Ellis regényéből készült Fagypont alatt-ban (1987, r.: Marek Kanievska): jó módú, drogfüggő, kontrollvesztett fiatalt. Nem sokkal azután, hogy a Chaplin (1993, r.: Richard Attenborough) címszerepéért Oscar-díjra jelölték, valamint elnyerte a BAFTA-díjat, majd a Rövidre vágva (1994, r.: Robert Altman) színészgárdájával együtt a Golden Globe-gálán és a velencei filmfesztiválon is elismerték tehetségét, nem annyira színészi játéka, sokkal inkább önpusztító életvitele miatt került címlapokra: 1996 és 2001 között több ízben állt bíróság előtt drogügyei miatt.

Függőségétől csak 2003-ban sikerült megszabadulnia, amikor pályafutása új lendületet vett, majd a Marvel-filmeknek köszönhetően igazi szupersztárrá vált.

Robert Downey Jr. Vasember szerepében a Bosszúállók: Végjáték-ban Forrás: Fórum Hungary

Főleg ezután kezdett nyíltan beszélni arról, hogy nem csak első szerepeit köszönheti filmrendező apjának, Robert Downey Sr-nak, hanem drogfüggőségét is. Ötéves volt, amikor az apja aprócska szerepet bízott rá a Pound (1970) című szürreális komédiában, és hatéves, amikor kábítószerfüggő apja megismertette a marihuánával.

Bár az idősebb Downey később ezt megbánta, a fia tulajdonképpen miatta kezdett egyre veszélyesebb drogkarrierbe.

– ecsetelte gyerekkori kábítószer-élményeinek hátterét, a bizarr érzelmi köteléket 2011-ben a People magazinnak Robert Downey Jr.

Jack Nicholson

A háromszoros Oscar-nyertes (Száll a kakukk fészkére, Becéző szavak, Lesz ez még így se) Jack Nicholson minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb élő hollywoodi színész. Egyik emlékezetes (ugyancsak Oscar-jelölt) szerepében, a Roman Polanski rendezte Kínai negyed-ben (1974) egy cinikus hekust, Jake Gittes magánnyomozót alakította, aki főleg házasságtörési ügyekkel foglalkozik – és legújabb, szövevényes ügyében rájön, hogy csinos megbízójának húga egyben a lánya is, mivel a nőt annak befolyásos apja 15 éves korában megerőszakolta.

Kínai negyed (Jack Nicholson és Faye Dunaway) Forrás: Paramount Pictures

Az élet furcsán rímelt a filmre: és nem csak azért, mert Polanskit 3 évvel később letartóztatták, mert a vádak szerint megerőszakolt egy 13 éves lányt Nicholson otthonában, hanem azért,

mert épp a Kínai negyed bemutatásának évében derítették ki a Time magazin családkutatói, hogy Nicholson biológiai anyja tulajdonképpen a nővére.

Az addig testvérnek gondolt June Frances 18 éves volt, amikor lányanyaként 1937-ben életet adott fiának – és a nagyszülők elébe menve, hogy lányukat és unokájukat a kor szigorúbb erkölcsei miatt stigmatizálják, úgy döntöttek, saját gyerekükként nevelik fel a kis John Joseph Nicholsont.

Később a színész úgy emlékezett, a hír megdöbbentette, de nem viselte meg lelkileg – amiben az is szerepet játszhatott, hogy addigra már mind a korábban nővérének hitt biológiai anyja, mind az anyjaként tisztelt nagyanyja már halott volt (1963 és 1970).

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!