Vágólapra másolva!
Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Evita, a Lángoló Mississippi, a Pink Floyd/A fal, a klasszikus Fame, vagy az akkor még gyerekszínész Jodie Fosterrel forgatott Bugsy Malone - adta hírül a BBC News. Kétszer jelölték Oscar-díjra, az Éjféli expressz és a Lángoló Mississippi rendezéséért. Egyik legjobb filmje az Evita című musical volt, Madonna és Antonio Banderas főszereplésével. A film Oscar-díjat is nyert, Alan Parkert pedig Golden Globe-ra jelölték. A producer Andy Vajna volt. Ahogy Andy Vajna volt a producere Alan Parker másik remekművének, az Angyalszívnek is. A nagy mítoszok - Faust vagy éppen Oidipusz - alapján készült, nagyszerű hollywoodi film főszerepeit Robert De Niro és Mickey Rourke játszotta.
Vágólapra másolva!

Alan Parker a Brit Filmtanács elnöke és a brit rendezők céhének alapító tagja volt. Hosszas betegség után pénteken halt meg - közölte családja.

Alan Parker 1944-ben született, szövegíróként kezdte pályáját egy reklámcégnél, de hamarosan már reklámok forgatókönyvét írta és rendezőként is bemutatkozott. 1974-ben a BBC számára forgatott The Evacuees hozta meg számára a hírnevet, amelyért megkapta a brit filmakadémia legjobb rendezőnek járó díját. Később az akadémia még hatszor tüntette ki ezzel az elismerésével.

Az amerikai filmakadémia

kétszer jelölte a legjobb rendező kategóriában Oscar-díjra, háromszor Golden Globe-ra. Egyik jelölését az 1996-ban bemutatott Evitáért kapta, melynek Andy Vajna volt a producere és Budapesten forgatták.

Nemcsak musicaleket rendezett, hanem felkavaró drámákat vagy bűnügyi filmeket is.

Híres filmjei között van a Lángoló Mississippi, az Éjféli expressz, Pink Floyd: A fal, Promenád a gyönyörbe vagy a Gyertek el a mennyországba. 1986-ban a Madárka című filmjéért Cannes-ban nagydíjat kapott.

Utolsó filmjét, a David Gale életét Kevin Spacey és Kate Winslet főszereplésével 2003-ban rendezte.

Egész életében a legnagyobb színészekkel dolgozott - mások mellett játszott nála Gene Hackman, Willem Dafoe, Anthony Hopkins, Diane Keaton, és persze a már említett Jodie Foster és Robert De Niro.

II. Erzsébet uralkodó 1995-ben a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést adományozta neki, 2002-ben lovaggá ütötte.

2018-ban Parker forgatókönyv-gyűjteményét és filmes feljegyzéseit a Brit Filmintézet archívumának adományozta.