Vágólapra másolva!
Meghalt Ronald L. Schwary Oscar-díjas producer, olyan filmek producere, mint az Átlagemberek, az Aranyoskám és az Egy asszony illata. 76 évet élt.
Vágólapra másolva!

Ronald L. Schwary produceri karrierje 1978-ban kezdődött a Neil Simon színdarabjából készült Kaliforniai lakosztály alkalmával, amiben Jane Fonda, Alan Alda, Bill Cosby és Richard Pryor játszották a főbb szerepeket. Egy évvel később mutatta be A Las Vegas-i lovas-t Sydney Pollack rendezésében, Jane Fonda és Robert Redford főszereplésével. Pollackkel készítette A szenzáció áldozata (Paul Newmannel és Sally Fielddel), a Havanna (ismét Redforddal) és a Sabrina (Harrison Forddal a főszerepben) című filmeket is.

Redford kérte fel rendezése, az 1980-ban bemutatott Átlagemberek produceri munkálataira, a film pedig négy Oscar-díjat kapott, amiből Schwary nyerte a legjobb filmnek járót, Redford pedig a legjobb rendezői díjat vihette haza.

Ronald L. Schwary Forrás: Youtube

Nyert Oscar-díjat (és kapott kilenc jelölést) a további filmjei közül a Dustin Hoffman nevével fémjelzett Aranyoskám, producerként újra Oscar-díjra jelölték a Katonatörténet című 1984-es filmért, és ő volt az Egy asszony illata és a Ha eljön Joe Black executive producere is.