Meghalt Ennio Morricone

2020.07.06. 09:14

91 évesen meghalt Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző, minden idők egyik legnagyobb filmzeneszerzője.  

Ennio Morricone több mint 500 mozi- és tévéfilmzenét szerzett hat évtizedes pályája során.

 

Ő komponálta többek között az Egy maréknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, A Profi, az Aki legyőzte Al Caponét, A misszió, a Volt egyszer egy Amerika és a Cinema Paradiso zenéjét.   

 

Magyar alkotókkal is dolgozott: ő szerezte Koltai Lajos rendezése, a Sorstalanság, valamint Gyarmathy Lívia A csalás gyönyöre című filmjének zenéjét is.

Ennio MorriconeFotó: Mudra László - Origo

Hat filmzenéért jelölték Oscarra, és 2016-ban, 87 évesen végül meg is kapta a díjat Quentin Tarantino Aljas nyolcas című filmjéhez komponált zenéjéért. Ugyanezért a munkájáért elnyerte a Golden Globe-díjat, a BAFTA-díjat és a New York-i filmkritikusok díját is. 2007-ben életművéért is elnyerte az Amerikai Filmakadémia elismerését.

Az MTI tudósítása szerint Morricone hétfő hajnalban, egy római klinikán halt meg. Ügyvédje és barátja, Giorgio Assumma közleményében azt írta, Morricone elméje az utolsó pillanatig tiszta volt, halála előtt el tudott búcsúzni feleségétől, gyerekeitől és unokáitól, és a publikumnak is meg tudta köszönni kreativitása állandó támogatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK