Meghalt Michel Piccoli

PHOTO NOIRE



LE MAG



HERMES



D 200 S



n° 1430



sur 170 mm
Michel Piccoli a Lear királyban a párizsi Odeon színpadán.
Vágólapra másolva!
Meghalt Michel Piccoli, a valaha élt egyik legnagyobb francia színpadi és filmszínész. 95 éves volt. Május 12-én halt meg, agyvérzésben, de halálát csak ma jelentették be.
Vágólapra másolva!

Michel Piccoli olyan filmek főszerepét játszotta, mint A megvetés Jean-Luc Godard rendezésében és Brigitte Bardot és a nagy német rendező, Fritz Lang főszereplésével, valamint A nap szépe Catherine Deneuve főszereplésével, Luis Buñuel filmjében.

2008. október 27-én készült kép Michel Piccoli francia filmszínészről egy lausanne-i sajtóértekezleten Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Godard-nál játszott még a Passiójáték című filmben is, Buñuel pedig olyan filmekben rendezte még, mint a Tejút, A burzsoázia diszkrét bája és A szabadság fantomja.

Brigitte Bardot és Michel Piccoli Forrás: A megvetés

Ismertebb filmjei még a Dillinger halott és A nagy zabálás - mindkettőt Marco Ferreri rendezte -, játszott Jean Renoirnál (Mulató a Montmartre-on, 1955), Jacques Rivette-nél A szép bajkeverő-ben 1991-ben, és Jean-Pierre Melville-nél az 1962-ben bemutatott Az áruló-ban, valamint Alfred Hitchcock Topáz című 1969-es alkotásában.

Michel Piccoli Forrás: Dillinger halott

1980-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb színészének járó díját Marco Bellocchio Salto nel vuoto (Ugrás a semmibe) című filmjében nyújtott - az indoklás szerint - mélyreható, pszichológiai hitelességű alakításáért.

Michel Piccoli a Van pápánk!-ban Forrás: Collection Christophel

Michel Piccoli 1925-ben született. Mivel 20 éven át játszotta Moliére Don Juan-jának címszerepét, különböző színházakban (általában szolgáját, Sganarelle-t egy másik nagy színész, Claude Brasseur játszotta), nagyon sokan csak így hívták Piccolit: a nagyúr. És nem véletlenül, hiszen (bármennyire is közhelyes a kifejezés) eleganciája utánozhatatlan volt.

Catherine Deneuve és Michel Piccoli A nap szépé-ben Forrás: Collection Christophel

Közel 150 filmben szerepelt, és bár magát alapvetően baloldalinak tartotta, sohasem vett részt semmilyen politikai kampányban, ami a francia színészeknél egyébként szokatlan. Azt mondta a Le Figarónak egyik születésnapi interjújában, hogy van politikai meggyőződése, de ezt nem adja oda nyilvánosan egyik pártnak sem. Legkedvesebb rendezője egyébként a francia filmművészet talán legismertebb jobboldali alkotója volt, Claude Sautet. Olyan halhatatlan filmjeiben játszott Piccoli, mint a Sátáni ötlet (a borzalmas magyar cím ellenére szívszorító drámáról van szó, az eredeti címe: Max és a hulladékszedők, a partnere Romy Schneider volt), Az élet dolgai (szintén Romy Schneiderrel), vagy a Vincent, Francois, Paul és a többiek (Yves Montand-nal és Gérard Depardieu-vel).

Michel Piccoli a Lear királyban a párizsi Odeon színpadán Forrás: PHOTO NOIRE

Utoljára 82 éves korában lépett színpadra. A párizsi Odeon külvárosi játszóhelyén Lear király volt, a hatalmát és erejét vesztett Shakespeare-hős. Csodálatos alakítással búcsúzott a színpadtól. Hogy is másképpen.