Megváltoznak az Oscar-nevezés szabályai a koronavírus-járvány miatt

oscar-díj
Vágólapra másolva!
Átmenetileg megváltoztatta az Oscar-nevezés egyik legfontosabb szabályát az amerikai filmakadémia: a koronavírus-járványra való tekintettel nem kötik a nevezést ahhoz a feltételhez, hogy az indítani kívánt alkotást moziban is bemutassák.
Vágólapra másolva!

Az amerikai filmakadémia vezetőinek keddi döntése az eddigi egyik legfontosabb szabályt változtatta meg az Oscar-nevezésekkel kapcsolatban. Eddig csak azt a filmet lehetett Oscarra kvalifikálni, amelyet a megelőző évben legalább 7 napon keresztül moziban is forgalmaztak Los Angeles megyében.

A koronavírus-járvány miatt azonban már márciusban bezártak az amerikai mozik, és egyelőre bizonytalan, mikor nyithatnak ki újból. Ezért a filmakadémia vezetősége úgy döntött, hogy azok a filmek, amelyeket moziforgalmazásba szántak, de a járvány miatt a gyártó online kezdte forgalmazni az alkotást, nevezhetők a 2021-es Oscar-díjra.

Azaz a korábbi, moziforgalmazáshoz kötött feltételek enyhítése csak azokra a filmekre vonatkozik, amelyeket a gyártó egyébként is moziba szánt volna, a direkt VOD-ra és streaming szolgáltatóhoz tervezett alkotások továbbra sem felelnek meg az amerikai filmakadémia nevezési feltételeinek.

Továbbá, a nevezni kívánt filmet a VOD-forgalmazás vagy a streaming-elérhetőség kezdetétől számított 60 napon belül elérhetővé kell tenni az amerikai filmakadémia külön erre a célra fenntartott, virtuális vetítőteremként funkcionáló Academy Screening Room szájtján.

A koronavírus-járvány enyhülésével, az amerikai filmszínházak újbóli megnyitása esetén ugyanakkor ismét életbe lép a 7 napos moziforgalmazási szabály

– annyi kiegészítéssel, hogy a filmakadémia várhatóan kibővíti a nevezéshez megfelelő filmszínházak listáját, s nemcsak Los Angeles megyében, de New Yorkban, Atlantában és Miamiban is moziba lehet küldeni egy filmet a nevezéshez.

A filmakadémia keddi (virtuális) ülésén más fontos változtatásokat is hozott a 2021-es Oscar-gálával kapcsolatban.

Jövőre csökken például a kategóriák száma (24-ről 23-ra): a hangvágás és hangkeverés eddig külön díjazott kategóriái összeolvadnak. Ugyancsak a filmek hangvilágával kapcsolatos fontos változtatás, hogy 2021-től a legjobb eredeti filmzene kategóriájához nevezési előfeltétel az, hogy a film teljes zenei anyagának minimum 60 százaléka eredeti zene legyen.

A filmakadémia döntött arról is, hogy a jövőben minden akadémiai tagnak lehetősége lesz beleszólni a legjobb nemzetközi film jelöltjeinek kiválasztásába, de a szavazáshoz meghatározott számú, a kategóriában nevezett filmet meg kell nézniük az Academy Screening Roomban.