Koronavírusban meghalt az egyik legismertebb francia drámapedagógus, Gérard Depardieu és Isabelle Huppert tanára

Jean-Laurent Cochet aTu m'as sauve la vie c. darabban a párizsi La Pepiniere színházban 2011-ben
Vágólapra másolva!
Április 7-én, koronavírus-fertőzés következtében meghalt Jean-Laurent Cochet színész, rendező és az egyik legjelentősebb francia drámapedagógus – számol be a Le Figaro. A francia színészek több generációját tanító Cochet 85 éves volt.
Vágólapra másolva!

Jean-Laurent Cochet 1935. január 28-án, Romainville-ben született, s már fiatalon meghódította a színpadot: 1959 és 1963 között a Comédie-Française társulatának tagja volt, majd rendezőként is ellenállhatatlanul magára vonta a közönség és a színikritikusok figyelmét.

1966-ban megalapította saját iskoláját, a Cours Cochet-et, ahol színészek generációit képezte. Az intézményt 2006-ig vezette, s olyan sztárokat tanított, mint Gérard Depardieu, Isabelle Huppert, Daniel Auteuil, Emmanuelle Béart, Carole Bouquet vagy Richard Berry.

Ezer milliárd dollár (középen: Jean-Laurent Cochet) Forrás: AFP

Az elsősorban színpadi színészként és rendezőként, illetve drámapedagógusként ismert Cochet több filmben is szerepelt, így például az Henri Verneuil rendezte Ezer milliárd dollár-ban (1982) és Alain Corneau háborús drámájában, A Saganne erőd-ben (1984), amelyben egykori tanítványa, Gérard Depardieu játszotta a főszerepet.

Méltatói szerint a színészként és rendezőként egyaránt érzékeny és intelligens művész Cochet halálával lezárult a francia színjátszás nagy szakasza, amelyet rajta kívül olyan nagyságok fémjeleztek, mint Jean Le Poulain, Suzy Delair, Danielle Darrieux, Jeanne Moreau, Claude Brasseur.