Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt elhalasztják a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF). Kelet-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléjét a pandémia alakulásának függvényében egy későbbi időpontban tartják meg - közölték kedden a szervezők.
Vágólapra másolva!

Az erdélyi filmfesztivál Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Idén május 29. és június 7. között tervezték megtartani.

A szervezők mindeddig reménykedtek, hogy nem kell elhalasztani, de miután Klaus Iohannis román elnök bejelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítják a március 16. óta érvényben levő rendkívüli állapotot, úgy döntöttek, egy későbbi időpontban tartják meg a fesztivált annak függvényében, hogy mikor teszi lehetségessé a járványhelyzet.


A szervezők azt sem tartják kizártnak, hogy az idei fesztivált át kell szabniuk, és olyan formában kell megszervezni, amely alkalmazkodik a jelenlegi állapotokhoz. Arról biztosították a nézőket és a támogatókat, hogy igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást.

A szervezők közölték azt is, hogy minden hétvégén az unlimited.tiff.ro honlapon filmeket vetítenek a seregszemle korábbi éveiből.


A TIFF minden évben magyar filmes alkotókat is díjazni szokott, a magyar nap keretében pedig számos magyar filmet vetítettek. Az elmúlt években többek között Alain Delon, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Törőcsik Mari színművészek, valamint Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező kapott életműdíjat a TIFF-en.