Hét újabb pályázatot támogat a Nemzeti Filmintézet

John Vardar vs. a Galaxis
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Filmintézet (NFI) elsődleges célja a koronavírus miatt kialakult helyzetben a filmipar szereplőit érintő veszteségek mérséklése és a támogatási tevékenysége révén folyamatos munkalehetőség biztosítása a magyar mozgóképszakmának. A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi ülésén hét pályázat támogatásáról döntött, a megítélt támogatások számos szakembernek adnak megbízást a következő időszakra.
Vágólapra másolva!

A jelentős magyar részvétellel készülő John Vardar vs. a Galaxis című családi animációs mozifilm gyártására 77,7 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A macedón-magyar-horvát-bolgár koprodukció rendezője Goce Cvetanovski, magyar koproducere Konrád Éva, gyártója az Umatik, a Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja, a Szőrmók Ovi és a Janó Manó sorozatok alkotója.

A John Vardar vs. a Galaxis főhőse egy szerencsétlen plázás mikulás, akit rabul ejt egy nárcisztikus robot, és az univerzum leghatalmasabb fegyverét John fejében rejti el. Ettől kezdve bármi, amit John kimond, valósággá válik, és ezzel kezdetét veszi egy óriási galaktikus kaland, ami romantikában, humorban és izgalmakban egyaránt bővelkedik.

John Vardar vs. a Galaxis Forrás: Umatik


Az egész estés mozifilmből 15-20 perc animáció készül Magyarországon, majd a film teljes kompozit utómunkája a Nemzeti Filmintézet Filmlaborban. A júniusban kezdődő gyártási időszak fél évre több mint 30 magyar szakembernek biztosít munkát.

A John Vardar vs. a Galaxis a tervek szerint 2022 januárjában kerülhet majd a mozikba.

A Filmszakmai Döntőbizottság Miklya Anna, Kis-Szabó Márk és Szente Vajk, Csurgó Csaba, Kárpáti György Mór forgatókönyveinek fejlesztését is támogatta, valamint az SZFE dokumentumfilm rendező osztályának diplomafilmjeit és a MOHOLY 125 című MOME rendezvénysorozatot.

Az NFI a korábban megítélt támogatások kifizetésének átütemezésével is segíti a mozgóképszakmát. Az átütemezéseknek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek.

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére az NFI Filmipari Segélyalapot kezdeményezett, amelyre 50 millió forintot különített el. Az alap célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Az NFI várja a stabil gazdasági helyzetű filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is.