A koronavírus-járvány idején is folyamatos a munka a Filmintézetben

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Filmintézet elsődleges célja a koronavírus miatt kialakult helyzetben a filmipar szereplőit érintő veszteségek mérséklése és a támogatási tevékenysége révén folyamatos munkalehetőség biztosítása a magyar mozgóképszakmának. Az NFI tevékenysége továbbra is zökkenőmentes, a pályáztatás folyamatos. A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi ülésén hét pályázat támogatásáról döntött, a megítélt támogatások több száz filmes szakembernek adnak megbízást a következő időszakra.
Vágólapra másolva!

Az NFI a magyar mozgóképszakma teljes egészéért felelős intézményként továbbra is azon dolgozik, hogy a koronavírus miatt korlátozott helyzetben a hazai filmipart a lehető legkisebb veszteség érje. A pályáztatás és a pályázatok elbírálása is folyamatos.

A jelenlegi helyzetben az NFI alapvető feladatának tekinti, hogy a produkciók támogatásával lehetővé tegye a forgatókönyvek és filmtervek folyamatos fejlesztését és a forgatások előkészítését.

A Filmszakmai Döntőbizottság támogatást szavazott meg az Éden című film bemutatásának szervezésére, az SZFE és a MOME Anim diploma- és vizsgafilmjeinek elkészítésére, forgatókönyv-fejlesztésekre, valamint 397 millió forint gyártási támogatást a Császi Ádám rendezésében, Bodzsár István producer vezetésével készülő Ando Drom című filmre. Császi Ádám első mozifilmje, a Viharsarok világpremierje a berlini filmfesztiválon volt 2014-ben.

– vallja a film forgatókönyvét Lengyel Balázzsal közösen jegyző Császi Ádám. Az operatőr Balázs István Balázs (Casting, Pesti balhé, Űrpiknik) lesz. A 40 napos forgatás a tervek szerint júniusban kezdődik és a film jövő tavaszra készül el.

Az NFI már átütemezte azoknak a gyártás-előkészítéseknek, forgatásoknak és szakmai rendezvényeknek a finanszírozását, amelyeknek a Filmszakmai Döntőbizottság már korábban megítélt támogatást. Mintegy 15 támogatási szerződés módosítására került sor, ami lehetővé teszi, hogy a támogatásokat az NFI a kialakult helyzetre tekintettel, a fizetési ütemezés felgyorsításával folyósítsa a produkcióknak.

Az átütemezésnek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek.

A februárban kiírt televíziós pályázati eljárásokat illetően folyamatban van a gyorsított ütemezés kialakítása, ennek lényege, hogy indokolt esetekben a stabil szakmai háttérrel rendelkező projektek az eredeti kiírásban szereplő ütemezéshez képest jóval korábban támogatási forráshoz juthatnak.

Káel Csaba kormánybiztos kezdeményezésére a Nemzeti Filmintézet a fenntartó minisztériummal is tárgyalásba kezdett, hogy további olyan megoldások szülessenek, melyek segítik a magyar filmipart.