Spenser az igazság nyomában: Igazságfétis

Spenser az igazság nyomában
Vágólapra másolva!
Mark Wahlberg és Peter Berg munkakapcsolata eddig többnyire korrekt filmeket eredményezett, leszámítva a legutóbbi, 22 mérföld című alkotásukat, mely kifejezetten pocsék thriller lett. A Spenser az igazság nyomában hét év alatt az ötödik közös produkciójuk, s első látásra nem úgy tűnt, hogy visszatérnek legalább a "tisztességes iparos" státuszba.
Vágólapra másolva!

Spenser (Mark Wahlberg) rendőr, ám öt év börtönre ítélik, miután súlyosan bántalmazza felettesét. A szabadon bocsájtását követő napon a rendőrkapitányt megölik, s hősünket gyanúsítják a gyilkossággal. Noha már nem áll a törvény szolgálatában, ki kell nyomoznia, hogy ki volt az igazi tettes.

A történetet akár érdekesnek is nevezhetnénk, az alapötletben ott rejlik az izgalom lehetősége. Összeesküvések, árulások, korrupció, szövevényes krimi és thriller elegyét lehetne belőle alkotni, de Berg és Wahlberg ezúttal sem hazudtolták meg magukat, sajnos nem pozitív értelemben.

Spenser az igazság nyomában Forrás: Netflix

Ők tipikusan olyan műveket készítenek, melyek felületesen érintenek egy problémát, s bár még ráció is lenne egy-egy meglátásukban, de annyira elalélnak önnön nagyságuktól és keménységüktől, hogy észre sem veszik az előttük tátongó lyukat, amit jelen esetben cselekménynek hívunk. Tény, hogy A túlélő vagy a Mélytengeri pokol esetében nem volt ennyire drasztikus a helyzet, de ott mindig akadt egy olyan központi konfliktus, ami képes volt fenntartani a figyelmet. A Spenser-nél ez nincs így.

Hiába törekszik a realitásra, túlontúl sablonos, minden lépése kikövetkeztethető és teljesen súlytalan. Berg a karaktereivel is mostohán bánik. A címszereplő bár sokszor kerül bajba, erkölcsi kódexe kikezdhetetlen, egy morális szentfazék, aki bármit megtesz az igazságért. Újdonsült barátja, szobatársa, Hawk (Winston Duke) nemkülönben steril figura. Nincs meg kettejük közt a kémia, kapcsolatuk tessék-lássék módon van bemutatva. A kezdeti civódásaik mondvacsináltak, a küzdősport, mint közös pont pedig túl felszínes ahhoz, hogy hitelesnek, netán frappánsnak hasson. Az egyetlen kedvelhető szereplő Spenser barátnője, aki mocskos szájú stílusával és flegma attitűdjével színt visz a filmbe. Kaphatott volna akár több játékidőt is. Batmanes hasonlata például a film legviccesebb, s leginkább önreflexív pontja.

Spenser az igazság nyomában Forrás: Netflix

Amiben Berg ki tud tűnni, az a szórakoztatás, illetve az akciójelenetek intenzitása. Legújabb alkotása sajnos nagyjából egy olyan jelenetet tartalmaz, amire azt lehet mondani, hogy megfelel e kritériumoknak, még ha a könnyedebb felhang gondoskodik is arról, hogy ne unatkozzunk a 110 perc alatt. A zárás megágyaz egy esetleges folytatásnak, noha semmilyen formában nem igényli ez a sztori azt, hogy második része legyen.

A Spenser sajnos nem tartozik Berg és Wahlberg jobb munkái közé. Logikai, kontinuitásbeli hibái mellett a karakterei sem elég érdekesek. Nem nézhetetlen, vagy fájdalmasan ostoba, csak egy centire kiszámítható akcióthriller, ami alulról súrolja a középszert. Egy fáradt nap után talán ideális lehet, de amint lehunyjuk a szemünket, el is fogjuk felejteni az igazságfétises ex-zsaru kalandját.