James Bond nélkül is érdemes lesz moziba járni tavasszal - videók

Skyfall aston martin James Bond
Skyfall 2012 Real Sam Mendes Daniel Craig. Collection Christophel © Eon Productions / B23
Vágólapra másolva!
Mint megírtuk, a koronavírus miatt őszre csúszik a Nincs idő meghalni című 25. James Bond-film premierje, viszont (amennyiben nem halasztanak el további premiereket) így is Hollywood nyeri a tavaszt a művészfilmekkel szemben, legalábbis ami a magyar mozik kínálatát illeti. Díjnyertes fesztiválsikerek érkeznek ugyan (Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy, Nyomorultak, Az ifjú Ahmed), viszont a hollywoodi filmek szokás szerint elárasztják a mozikat: várható Marvel-film, élőszereplős Disney-mese, letiltott embervadászos thriller, tini fantasy, és persze a sok folytatás és remake között nem lesz hiány eredeti ötletekből sem. Összeszedtük, mely filmek dominálják majd a mozikat tavasszal a már ismert premierdátumok alapján.
Vágólapra másolva!

Miközben múlt csütörtöktől már fut a mozikban a Pixar-féle Előre és a Daniel Radcliffe nevével fémjelzett Talpig fegyverben, egy hétre rá, március 13-án Vin Diesel tér vissza a magyar mozikba a Bloodshot című akciófilmmel. Karakterét a feleségével együtt megölik, de őt Guy Pearce antagonistája valamiféle titkos új technológiával visszahozza a halálból és egyfajta bosszúálló szuperhőst csinál belőle - de már a trailerben is van egy csavar.

Márciusban érkezik még három magyar produkció is a mozikba (A mi Kodályunk, Boszorkányház, Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában), főszerepben láthatjuk Annette Bening és Bill Nighy párosát (Inkább lennék özvegy), Dave Bautistát (Kémecském), és Gérard Depardieu-t (A terápia), lesz Jane Austen-adaptáció (Emma) és egy sikeres hollywoodi sci-fi horror folytatása (Hang nélkül 2.), de a legnagyobb kasszasikerre kétségkívül a Disney élőszereplős remake-je, a Mulan pályázik, ami március 26-án fut be a magyar mozikba.

Március után áprilisban is szerepel majd a magyar mozikban Anya Taylor-Joy, aki az Emma címszerepe mellett eljátssza Az új mutánsok egyik főszerepét is, a Trónok harca-sztár Maisie Williams és Antonio Banderas oldalán. Hollywoodból érkezik még a tavaly augusztusi tömegmészárlások miatt elhalasztott Vadászat, de a hónap legnépszerűbb álomgyári filmjének a Marvel-féle, Scarlett Johansson, Florence Pugh és Rachel Weisz nevével fémjelzett Fekete Özvegy ígérkezik, Magyarországon pláne, mivel a filmet részben Budapesten forgatták. Április 30-ig kell várni rá.

Áprilisban jegyet válthatunk még magyar közreműködéssel készült animációs mesére (Medvevilág Szicíliában), Juliette Binoche legújabb francia munkájára (Hogyan legyél jó feleség?), Mick Jagger erotikus filmjére (The Burnt Orange Heresy), az artmozikat pedig alighanem Roman Polanski rendezése, a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy fogja dominálni. De Hollywoodból is érkezik legalább egy eredeti ötletre épülő film, ami se nem folytatás, se nem remake: ez az április 23-án debütáló Antebellum: A kiválasztott című horror a Tűnj el! és a Mi producerétől, ami a friss első előzetesének tanúsága szerint az amerikai rabszolgatartás éráját idézi fel.

Vin Diesel duplázik tavasszal a magyar mozikban: az akciósztár a május 21-én érkező Halálos iramban 9 fő attrakciója is egyben, legalábbis a színészgárdából. Ha lesz viszont film, ami látványos speciális effektusok terén felülmúlhatja Diesel produkcióját, az Tom Hanks Greyhound című II. világháborús drámája, amit a kétszeres Oscar-díjas színész tőle szokatlan módon forgatókönyvíróként is jegyez, ráadásul egyedül (habár C.S. Forester regénye alapján). Május 7-én érkezik a mozikba.

Májusban érkezik még a Nagypapa hadművelet című vígjáték Robert De Niróval és Uma Thurmannel, a Nő az ablakban bestseller-adaptáció Amy Adams, Gary Oldman és Julianne Moore főszereplésével és az Artemis Fowl című tini fantasy Colin Farrellel, a hónap legmeglepőbb hollywoodi filmjének viszont a Spiral: From the Book of Saw ígérkezik május 14-én, ami a Fűrész-franchise legújabb része, szokatlan módon a komikus Chris Rock főszereplésével és forgatókönyve alapján.