Deák Kristóf büszke a tízszeres Magyar Filmdíjas Foglyok egész stábjára

Deák Kristóf Foglyok című filmjének forgatása, 2018.09.12.
Vágólapra másolva!
Büszke vagyok a Foglyok című film egész stábjára - mondta Deák Kristóf rendező, aki a televíziós nagyjátékfilmmel tíz kategóriában nyert Magyar Filmdíjat a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazati alapján.
Vágólapra másolva!

Deák Kristóf nem volt jelen a csütörtök esti díjátadó gálán, jelenleg külföldön tartózkodik és következő filmje forgatókönyvén dolgozik.

- mondta Deák Kristóf, hozzátéve, hogy azért is örül a sikernek, mert talán azt is jelenti, hogy még többen láthatják a filmet a jövőben.

Deák Kristóf Foglyok című filmjének forgatása Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Foglyok tíz kategóriában nyert: a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco), a legjobb díszlet (Valcz Gábor), a legjobb zene (Balázs Ádám), a legjobb hang (Péterffy Máté), a legjobb jelmez (Sinkovics Judit), a legjobb maszk (Kriskó Ancsa, Vincze Gabriella, Bankó Andrea) és a legjobb rendezés díját is megkapta.

A film alapja igaz történet, Szüts Miklós festőművész családjával történt meg - és számos más budapesti családdal ugyanabban az időben -, hogy foglyul ejtették az egész családot a saját lakásukban napokra vagy akár hetekre az Államvédelmi Hatóság emberei és senki nem tudta pontosan miért, mit keresnek.

"Egyszerűen azáltal, hogy ott van folyamatosan a nyakukban a hatalom, teljesen megváltozik az emberek viselkedése, kifordulnak magukból, egymást elárulják vagy akár megvédik. Az emberi természet legjobb és legrosszabb oldalai is elő tudnak jönni ilyenkor" - mondta.

Hozzátette:


Mint felidézte, a film forgatása 2018 augusztusában kezdődött, négy hét alatt húsz forgatási napjuk volt. Arról beszélt, hogy kimondottan szeretett volna egy tévéfilmet is készíteni, és amikor a történet "szembe jött", pont egy tévéfilmes ötletet kerestek. A tévéfilm manapság technikájában, kiállításában, sok mindenben nem különbözik a mozifilmtől, leginkább csak büdzséjében és helyszínei számában - mondta. Hozzátette:


Deák Kristóf elmondta, hogy most egy mozis játékfilmre készül, ami a jelenben játszódik és számára nagyon fontos történet. Továbbá vannak tervei tévésorozatokra és további mozifilmekre is.