Magyarországon is mozikba kerül a Berlinale Arany Medve-díjas filmje

Vágólapra másolva!
A hétvégén véget ért a Berlinale, a díjakat szombat este adták át. A 70. kiadását ünneplő filmfesztivál válogatásából három filmet mutat be a magyar mozikban a Cirko Film forgalmazó, köztük két díjnyertes alkotást a versenyprogramból.
Vágólapra másolva!

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette lánya vette át az elismerést Berlinben. A film

2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

Baran Raszulof iráni színésznő, miután Mohamad Raszulof rendező nevében átvette a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepélyén 2020. február 29-én. Raszulof a There is No Evil című alkotásával érdemelte ki az elismerést. Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A 70. évforduló alkalmából létrehozott különleges Ezüst Medve díjat, a 70. Berlinale különdíját az Előzmények törlése (Effacer l'historique) című francia szatirikus vígjáték, a Benoît Delépine–Gustave Kervern szerzőpáros alkotása nyerte. A jól ismert francia sztárok (például Denis Podalydès) szereplésével készült film fergeteges, abszurd humorral, mégis elgondolkodtatóan mutatja meg a 2020-as évek digitális világának, különösen a közösségi médiának a veszélyeit és hátulütőit.

A Berlinale különleges gálavetítései között mutatkozott be Vadim Perelman filmje, a Perzsa nyelvleckék a német filmsztár, Lars Eidinger és a 120 dobbanás percenként-ből ismert Nahuel Pérez Biscayart főszereplésével.

A Perzsa nyelvleckék 1944-ben játszódik: egy német haláltáborban egy zsidó származású francia rab, Gilles perzsának adja ki magát, hogy megmeneküljön az azonnal kivégzéstől. Az egyik német tiszt, akinek minden vágya, hogy megtanulhassa a nyelvet, meghallja, hogy perzsa fogoly érkezett a táborba: magához rendeli Gilles-t, és megígéri, hogy amíg a nyelvleckéik tartanak, addig garantálja az életben maradását. Egy baj van csupán:

Mindhárom film előreláthatólag 2020 második felében kerül a magyar mozikba.