101 évesen meghalt a női matematikus, akiről A számolás joga című film szól

Obama awards Medal of Freedom to 13 individuals Medal of freedom MEDAL Katherine G. Johnson SQUARE FORMAT
Katherine G. Johnson
Vágólapra másolva!
Százegy évesen meghalt Katherine Johnson, a NASA egyik első afroamerikai női matematikusa, egyike azon "emberi számítógépeknek", akik segítették megvalósítani az első amerikai űrmissziókat.
Vágólapra másolva!

Johnson halálhírét a NASA jelentette be a Twitteren, hangsúlyozva az asszony kiválóságát, a faji és társadalmi korlátok ledöntésében játszott szerepét. A NASA az űrkutatás hajnalán, az 1940-es években kezdett felvenni diplomás afroamerikai nőket, hogy "emberi számítógépként" alkalmazza őket. Az űrkutatási hivatalban mind származásuk, mind nemük miatt diszkriminációt szenvedtek el. A hatvanas években három afroamerikai tudós, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson játszott fontos szerepet az amerikai űrutazások előkészítésében.

Harcaikról és sikereikről, amelyekről egy évtizeddel ezelőttig keveset lehetett tudni, 2016-ban film is készült A számolás joga címmel, amelyet három Oscar-díjra is jelöltek.


Mint az a - Margot Lee Shetterly azonos című könyve alapján készült - filmből is kiderült, Johnson és afroamerikai nőtársai 1958-ig fajilag elkülönítve, a kézzel számolták ki a rakéták röppályáját és az űrhajók Föld körüli pályáját a virginiai Hamptonban lévő, ma Langley Research Centerként ismert kutatóközpontban.

Katherine G. Johnson Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ron Sachs


Katherine Johnson 1961-ben röppályaszámításokat végzett az első emberes amerikai űrutazás, Alan Shepard űrhajós Freedom 7 missziójának előkészítésében, 1962-ben pedig ellenőrizte a NASA születőben lévő IBM 7090-es komputerének számításait, amelyek alapján John Glenn a Föld körül keringett.

A matematikus 97 évesen megkapta az elnöki Szabadság-érdemérmet, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést.