Nézze meg az elsők között az Oscar-díjas Szabó István legújabb filmjét!

Zárójelentés
Vágólapra másolva!
Február 27-én debütál a magyar mozikban a Zárójelentés, az Oscar-díjas, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas Szabó István legújabb filmje. Aki megnézné az Oscar-jelölt és Golden Globe-díjas osztrák sztárszínész, Klaus Maria Brandauer nevével fémjelzett filmet, annak csak egy kérdésre kell helyesen válaszolnia, és páros jegyet nyerhet a film premier előtti vetítésére.
Vágólapra másolva!

Szabó István korábban három filmben (legutóbb: több mint harminc éve) rendezte Klaus Maria Brandauert: a Mephisto (1981), a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1988) alkalmával.

Mindhárom film eljutott legalább az Oscar-jelölésig a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, és éppúgy (a Maléna operatőri munkájáért Oscar-díjra jelölt) Koltai Lajos fényképezte mindhármat, mint a Zárójelentés-t.

Klaus Maria Brandauer, akit az 1985-ös Távol Afrikától című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek és Golden Globe-díjat is nyert, személyesen is elkíséri a Zárójelentés-t Budapestre a Magyar Mozgókép Szemle díszvendégeként.

A filmben a hazai színészet legjava vonul fel: Eperjes Károly, Stohl András, Kerekes Éva, Udvaros Dorottya, Csomós Mari, Szirtes Ági, Bálint András, Kovács Lajos és utolsó szerepében Andorai Péter.

Klaus Maria Brandauer Stephanus professzort formálja meg a filmben, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a nosztalgiázásba, vagy egy új élet gondolatával játszadozzon el. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

Ha szeretné megtekinteni a Zárójelentés című filmet a premier előtti vetítésen, február 26-án a Cinema City Westend-ben, nem kell mást tennie, mint megválaszolni az alábbi kérdést, és a helyes választ a lakcímével együtt elküldeni a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Zárójelentés" legyen. Egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Nyereményjátékunkat lezártuk, a helyes megfejtés az A válasz volt, Szabó István és Klaus Maria Brandauer Mephisto (1981) című kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Gratulálunk a helyes megfejtést beküldőknek, a nyerteseket emailben értesítjük.