Megvan a Friss Hús teljes magyar versenyprogramja

Vágólapra másolva!
Animációs sci-fi, Verzió-díjas dokumentumfilm, társadalmi és történelmi dráma, lélektani thriller: teljes a Friss Hús rövidfilmfesztivál magyar válogatásának programja (ami ide kattintva látható).
Vágólapra másolva!

2020 tavaszán újra megrendezik az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó 8. Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt a rövidfilm első számú ünnepévé nőtte ki magát Magyarországon. Az elsősorban a közönség számára rendezett eseménysorozatra 2020. március 23. és 29. között kerül sor a budapesti Toldi moziban.

A magyar programba összesen 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását.

Két rendező kétszeresen is szerepel az idei fesztiválon: Rudolf Olivér és Török Marcell is 2-2 filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, illetve a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik. Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje már látható volt a Verzió fesztiválon, itt a diák-és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja.

Az Akik maradtak sztárja, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád). Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik a nagy vásznon, rövidfilmes szerepben.

A Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok c. filmmel tér vissza.

A zene több filmben is fontos szerephez jut. A Mónika nem akar a földön járni c. filmben egy harmincas transz nő musicalbetétektől sem mentes álomszerű kálváriáját látjuk, míg a Mióta velem jár a nyolcvanas évek underground Budapestjén játszódik, és Tasnádi Bence alakítja benne a fiatal rockzenész apukát.

Idén összesen 6 animáció lesz a Friss Húson, köztük Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása is: a rendező korábban A nyalintás nesze című filmmel versenyzett a fesztiválon, a Szimbiózis-t pedig olyan rangos nemzetközi fesztiválokon mutatták be, mint a Slamdance, az SXSW vagy Annecy.

Ezek mellett számos különleges és magas művészi értéket képviselő alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelennek majd a fesztiválon.

Március 29-én, vasárnap osztják ki a díjakat.

A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak. A szervezők hamarosan bejelentik a fesztivál hagyományos (Queer, Horror) szekciói mellett az idei év újdonságait is.