Hatalommal való visszaéléssel vádolják Harvey Weinsteint

Harvey Weinstein Rape And Assault Trial Continues In New York GettyImageRank2 Harvey Weinstein SEXUAL ASSAULT Legal Trial New York City
NEW YORK, NY - FEBRUARY 14: Movie producer Harvey Weinstein arrives for his sexual assault trial at New York Criminal Court on February 14, 2020 in New York City. The weeks-long trial against Weinstein nears the end with the prosecution making closing arguments in today's trial. Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hatalmával való visszaéléssel vádolta az ügyész pénteken Harvey Weinsteint, aki hollywoodi producerként zsákmányként vadászott a nőkre.
Vágólapra másolva!

"A vádlott az univerzum ura volt, és a tanúk csupán hangyák voltak, akikre következmények nélkül rátaposhatott" – hangoztatta a szexuális erőszakkal és zaklatással megvádolt Harvey Weinstein büntetőperében elmondott záróbeszédében Joan Illuzzi ügyész.

Illuzi szerint Weinsteinből hiányzott az áldozatai iránti empátia is.

– fogalmazott Illuzi Weinsteint utánozva.

A pénteki záróbeszéd az utolsó alkalom, amikor az ügyészség meggyőzheti a manhattani bíróság hét férfiból és öt nőből álló esküdtszékének tagjait a bukott filmmogul bűnösségéről. Az esküdtszék kedden kezdi mérlegelni döntését, és ha bűnösnek találják a vádlottat, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélheti őt a bíró.

A 67 éves Harvey Weinsteint Jessica Mann megerőszakolásával vádolják, illetve azzal, hogy orális erőszakot követett el egykori munkatársán, Mimi Haleyin.

Harvey Weinstein tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a szexuális közeledés és az aktusok kölcsönös beleegyezésen alapultak.

A bírósági tárgyaláson Weinstein nem tett vallomást, ügyvédei eltanácsolták ettől.

Az ügyészség a perben mindkét nőt tanúként idézte be, akik érzelmes vallomásukban részletesen feltárták kapcsolatukat az filmmogullal. Csütörtöki védőbeszédében Donna Rotunno, Weinstein egyik ügyvédje "megbízhatatlannak" írta le őket, és hangoztatta, hogy a túlbuzgó ügyészség megpróbálja a kölcsönös belegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot támadásként beállítani. "Egy olyan világot teremtenek, amelyben megfosztják a felnőtt nőket a józan észtől, önállóságuktól és felelősségüktől" - hangoztatta mintegy öt órán át tartó védőbeszédében.

"Az ő világukban a nők nem felelősek azért, hogy milyen partin vesznek részt, milyen emberekkel flörtölnek, milyen választásokat hoznak karrierjük előmozdítására" - fogalmazott.

Harvey Weinstein tárgyalása előtt a New York-i bíróságon február 14-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Stephanie Keith

Az ügyészség "egy sötét történetet szőtt egy férfiról, aki úgy keresett áldozatokat, hogy egy sor tesztnek vetette alá őket, de a történetet nem támasztja alá bizonyíték" - mondta.

Rotunno hangsúlyozta, hogy Weinstein ártatlan. "Ártatlan volt, amikor besétált a tárgyalásra, ártatlan volt, amikor a tanúk vallomást tettek, és most is ártatlan" - mondta, és felszólította az esküdtszék tagjait, hogy tegyék félre érzéseiket, és használják józan eszüket, amikor mérlegelik a bizonyítékot. "Nem kell, hogy szeressék Weinstein urat. Ez nem egy népszerűségi verseny. Ebben az országban a népszerűtlen embereknek van leginkább szükségük esküdtekre" - mondta.

Az ügyészség négy másik nőt is tanúként hallgatott meg, köztük Annabella Sciorra színésznőt, akit a vádirat szerint az 1990-es években erőszakolt meg a producer. Bár ez a bűncselekmény elévült, a színésznő vallomásának segítségével akarták felrajzolni Weinsteinnek mint szexuális ragadozónak a magatartását, aki felhasználta hatalmát arra, hogy a nők kegyeibe férkőzzön filmszerepeket, karrierjük előmozdítását ígérve, majd szexuálisan megtámadta vagy megerőszakolta őket.