Vágólapra másolva!
Ötszáznál is több nevezés érkezett a kilencven éve született, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező szegedi nemzetközi filmfesztiválra
Vágólapra másolva!

Az előzsűri 67 nagyjátékfilm, 430 kisjátékfilm és 41 kísérleti film közül választja ki azokat az alkotásokat, melyek szerepelnek majd a versenyprogramban. A legtöbb nevezés Spanyolországból, Mexikóból, Amerikából, Belgiumból, Németországból, Oroszországból és természetesen Magyarországról érkezett. A közelmúltban bemutatott magyar alkotások szinte mindegyikét nevezték az operatőrfesztiválra.

A fesztivált évről-évre azzal a szándékkal szervezik meg, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására.

Zsigmond Vilmos Fotó: Valami Hektor

A 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált május 26-30. között tartják Szegeden a frissen felújított műemlék palotában, a száz éve megnyitott Belvárosi Moziban.


A fesztiválon hagyományosan egy életműdíjat is átadnak.

Az elismerést eddig Ragályi Elemérnek, Kende Jánosnak ítélte a szakmai zsűri, idén Máthé Tibor kapja Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját.